Thursday, December 23, 2010

Kenapa perempuan harus fikir kecantikan???tell me whyyy

Salam hari jumaat. eh dah jumaat rupanya. Skodeng2 dari luar tingkap rumah, tengok ramai para jejaka, pakcik2, adik2 lelaki berpakaian kemas berbaju melayu menuju ke satu tempat. dalam hati terdetik " wah, kacaknya pakcik itu. wewitt" 


Okeh2, sudah2 la dengan pakcik tu, mari kita bicara pasal makcik perempuan pulak. tadi aku post sesuatu dalam facebook. statusnya " kenapa perempuan harus memikirkan kecantikan???" 


respon yg aku dapat " sbb perempuan tak memikirkan kehenseman "....hahaha


Kecantikan bukan setakat muka sahaja. perempuan ni kalau fikir kecantikan biasanya secara keseluruhan, kalau boleh dari hujung rambut hingga hujung nyawa hingga hujung kuku kaki. Tengok saja produk kecantikan wanita, perghh rambang mata nak pilih, jenama saja dan beribu riban. Itu baru kecantikan luaran, kecantikan dalaman tak kira lagi. 


Ayat klishey yang selalu kita dengar "perempuan dan kecantikan tak dapat dipisahkan", ada benar jugak ayat ni. memandangkan aku ni perempuan melayu tak berapa terkebelakang aku pun tak terlepas dari menjaga kecantikan. setakat cuci2 muka pun dikira menjaga kecantikan jugak kan?. aku tak la rajin nak tempek2 krim kecantikan segala, kadang2 rasa nak tempek  krim tu semua tapi tak rajin, kononnya tak ada masa dan tak kisah sangat sebenarnya kalau tak sapu krim muka. Bukan tak ada krim, cuma tak pakai.beli 50ml aja, kecik tapi dari awal semester sampailah dah habis semester pon krim tu masih tak habis =.= ..sekali lagi, untung pada sesiapa yg bakal bela aku di masa hadapan.hakhak.


So, kembali kepada persoalan, kenapa perempuan memikirkan kecantikan?? bagi aku yang utamanya  sebab nak tambah keyakinan dalam diri sendiri. Bila dah rasa diri cukup bagus berhadapan dengan orang, tiada cacat cela, keyakinan bertambah. Kadang2 walaupun ada seketul jerawat kat batang hidung, itu pun sudah mampu melunturkan keyakinan. Sebab tu la sesetengah perempuan cukup pantang dengan kehadiran akak jerawat ni, cepat2 pi watson beli krim jerawat.. tapi krim ni bukan terus berkesan hilangkan jerawat, so secara psikologinya, cakap jela pada diri "jerawat kat batang hidung aku ni sebenarnya penyeri muka"  T_T
Kesimpulannya, kalau dah namanya perempuan semua nak cantik. Walau 'sekeras' mana pun seorang perempuan, kecantikan mesti terlintas di kepala...kan2??




* hey ladies2 sekalian, kenapa kamu mahu cantik??
* hey lelaki2 macho sekalian, kalian fikir pasal kehenseman tak??

Monday, December 13, 2010

Cinta cintun adalah segalanya

Bila sebut pasal cinta mesti ramai fikir cinta sesama manusia. Aku pon mcm tu. Tapi skop cinta semua orang dah tahu. Cinta itu sangat luas. Bila dah wujud perasaan sayang, kasih dan perasaan bila mana kita utamakan sesuatu dari diri sendiri, dari situ lah bermulanya CINTA. Cinta pada Pencipta, cinta pada Kekasih-Nya, cinta pada manusia, cinta pada flora dan fauna dan tak lupa juga cinta pada kebendaan. Cuma apa yang membezakan semua cinta-cinta ni ialah subjek yang dicintai dan sama ada cinta itu hakiki atau tidak. Semua punya akal dan fikiran untuk membezakan yang mana cinta hakiki dan yang mana cinta sementara. Mungkin bila terlalu mengagungkan cinta yang tidak hakiki, kita telah menutup akal daripada menilai sesuatu yang baik atau tidak.


Cinta pada Pencipta
Ini lah cinta yang hakiki. cinta kepada segala cinta. Setiap kali kita "tersasar di jalan-Mu", kita kembali 'cinta' padaNya. Kita kembali ingat padaNya. Kita kembali taat kepada perintahNya dan jauhi laranganNya. Dia tetap menerima hambaNya kerana cinta-Nya melebihi cinta kita kepada setiap makhluk.


Cinta pada kekasih-Nya 
Nabi Muhammad s.a.w kekasihNya. Masih ingatkah kita pada pesanan Nabi Muhammad? Berpegang pada al-quran dan sunnah baginda. Nabi Muhammad senantiasa mengingati kita, imbas kembali saat kematian baginda sudah cukup nyata, ummati..ummati...ummati...Ingatkah kita pada baginda?berapa kali kita ingat pada baginda dalam sehari?.mari sama2 kita selawat ke atas Nabi Muhammad, dan tanam cinta kepada baginda.


Cinta pada manusia
Cinta pada ibu bapa, cinta pada ahli keluarga dan cinta pada manusia sekeliling. Cinta yang tak pasti. Selagi hayat di kandung badan, selagi nilai kesetiaan berpegang teguh di sanubari, insyaAllah cinta itu dapat bertahan. Pertahankanlah cinta pada yang hak. 


Cinta pada flora dan fauna
Yakni cinta pada makhluk yang lain. Haiwan dan tumbuhan selayaknya dicintai kita (manusia), sebagaimana telah termaktub di dalam al-quran bahawa kita lah khalifah di bumi ini. Untuk apa angkuh pada haiwan dan tumbuhan? kita sama2 menghuni bumi ini dengan izinNya. Tanamkanlah kecintaan kita pada haiwan dan tumbuhan, jangan lah kita menyeksa haiwan, jangan lah kita mematikan hayat tumbuhan sesuka hati. 


Cinta pada kebendaan
Satu-satunya cinta pada sesuatu benda bukan hidup. Juga cinta yang tak pasti. Selagi mana sesuatu itu memberi faedah pada sang pencinta, selagi itu mugkin cinta bertahan. Tapi awas, jangan sampai cinta ini menandingi cinta hakiki buat Pencipta sekalian alam. Andai cinta kebendaan ini tidak membawa kemudaratan pada kita, cintai lah ia secara sederhana. 


Cinta sangat manis. seperti gula-gula, tapi bila ianya diragut, kita menangis. Tapi ingat, bila kita menangis, ada yang lebih cintakan kita. Kita sendiri tahu :)


Kadang-kadang Allah sembunyikan kita matahari
Dia datangkan pula kilat dan guruh
Kita tertanya-tanya kemana hilangnya matahari
Rupa-rupanya Allah berikan kita pelangi 



* Tetiba terdetik dan punya idea nak menulis tentang cinta bila terbaca luahan kenalan.
* Nasihat buat adik2 yang kecundang dengan cinta manusia terutamanya dan peringatan buat semua, cinta adalah segalanya tapi segalanya bukan cinta. 

 
 
 

 

Sunday, December 12, 2010

Giveaway EDY terbang jauh-jauh

Yang jauh mari dekat, yang dekat mari rapat. sini ada giveaway mo kasi daripada blog EDY, The Beauty In Ugly. Nak tau mcm mana mo dapat terus je lu olang klik itu banner kat atas, wa kasi direct terus. Apa2 masalah atau kemusykilan lu olang bole tanya bro EDY. 

Biasanya lau bab2 bertuah ni memang wa susah mo dapat. Tarak papa wa try jugak ma. Olang kata saja suka duka ma. To bro EDY, in case lau wa dapat la (kalau) wa ingat wa mau itu beg sulam, bole la wa kasi tunjuk sama wa punya jiran yg kerek itu.hehehe.

Wa mau ajak solang lagi kawan wa join ini giveaway... CIK SHA, comey punya amoi.hehe.
Tapi lu olang yg minat sama bro EDY ini giveaway, sila2 jemput2 pigi blog The Beauty In Ugly as soon as posibel


Friday, December 10, 2010

Padamu yang menjadi imam dalam hidupku kelak..

Kepadamu yang akan menjadi pendampingku kelak..

Terima kasih kerana telah memilihku di antara ribuan bidadari di luar sana yang siap untuk kamu pilih.. Padahal kamu begitu tahu, aku hanya wanita biasa, yang sangat jauh dari sempurna.Kerananya ku ingin kamu tahu, aku bukan wanita yang sempurna, aku begitu banyak kekurangan. Maka ketahuilah..

 
Kepadamu yang akan memilihku kelak.. 

Aku tak sebijak Siti khadijah, kerananya ku ingin kamu tahu, aku akan saja  berbuat salah dan begitu menyedihkan. Maka ku mohon padamu, bijaklah dalam menghadapiku, jangan marah padaku, nasihati aku dengan hikmah, kerana bagiku kamulah pemimpinku, tak akan berani ku membangkang padamu.. 

Duhai kau yang telah memilihku kelak.. Ingatlah, tak selamanya aku akn cantik di matamu, ada kalanya aku akan begitu kusam dan hodoh. Mungkin kerana aku begitu sibuk di dapur, menyiapkan makan untuk kamu dan anak-anak kita nanti –Insya’Allah-. Maka aku akan tampak kotor dan berbau asap. Atau kerana seharian ku harus meguruskan istana kecil kita, agar kamu dan anak kita dapat tinggal dengan nyaman dan damai. Maka mungkin aku tak sempat berdandan untuk menyambutmu sepulang bekerja.. Ataukah kamu akan menemukanku tersengguk-sengguk saat mendengar keluhan dan ceritamu, bukan kerana aku tak suka menjadi tempatmu menumpahkan segala rasamu, tapi karena semalam saat kau tertidur dengan nyenyak, aku tak sedetikpun tertidur karena harus menjaga anak  kecil kita yang sedangsakit, dan ku tau kamu letih mencari rezeki untuk kami maka tak ingin ku mengusik sedikit pun lelapmu.. Jadi jika esok pagi kau mendapatiku begitu letih dan ada lingkaran hitam di mataku, maka tetaplah tersenyum padaku, kerana kau adalah kekuatanku.. 
 
Padamu yang menjadi nahkoda dalam hidupku kelak.. 

Ketahuilah, aku tak sesabar  Fatimah, ada kalanya kau akan menemukanku begitu marah, menangis , bukan kerana ku membangkang padamu, tapi aku hanya wanita biasa, aku juga perlu tempat untuk menumpahkan beban di hatiku, tempat untuk melepaskan penatku, dan mungkin saat itu aku tak menemukanmu, atau kau begitu sibuk dengan pekerjaanmu, maka bersabarlah, yang ku perlukan hanya pelukan dan belaianmu.. Kerana bagiku kau adalah titisan embun yang mampu memadamkan segala resahku.. 

Ataukah ada kalanya tanganku akan mencubit dan memukul penuh kasih sayang si kecil kerana lelah dan penatku di tambh rengekannya yang tak habis-habisnya. Sungguh bukan kerana ku ingin menyakitinya, tapi kadang aku kehabisan cara untuk menenangkan hatinya. Maka jangan memarahiku kerana telah menyakiti buah hati kita, tapi cukup kau usap kepalaku, dan bisikkan kata sayang di telingaku, kerana dengan itu ku tau kamu selalu menghargai semua yang ku lakukan untuk kalian, dan kamu akan menemukanku menangis menyesali perlakuanku pada anak kita, dan aku akan merasakan ribuan kali rasa sakit dari cubitan yang ku berikan padanya, dan aku akan berjanji tak akan mengulanginya lagi.. 
 
Padamu yang menjadi imam dalam hidupku kelak.. 

Ketahuilah, aku tak secerdas Aisyah.. Maka jangan pernah bosan mengajariku, membimbingku ke arah-Nya, walau kadang aku begitu bebal dan bodoh, tapi jangan pernah letih mengajariku.. Jangan segan membangunkanku di sepertiga malam untuk bersamamu bermunajat pada Kekasih yang Maha Kasih.. Jangan letih mengingatkanku untuk terus bersamamu mendulang pahala dalam amalan-amalan sunnah.. Bimbing tanganku ke JannahNya, agar kamu dan aku tetap bersatu di dalamnya. 

Padamu yang menjadi kekasih hati dan teman dalam hidupku.. 

Seiring berjalannya waktu, kamu akan menemukan rambutku yang dulu hitam legam dan indah, akan menipis dan memutih. Kulitku yang bersih akan mulai kereput. Tanganku yang halus akan menjadi kasar.. Dan kau tak akan menemukanku sebagai wanita cantik, yang kau khitbah puluhan tahun yang lalu.. Bukan wanita muda yang selalu menyenangkan matamu.. Maka jangan pernah berpaling dariku.. Karena satu yang tak pernah berubah, bahkan sejak dulu akan terus bertambah dan kian bertambah, iaitu rasa cintaku padamu.. 

Ketahuilah.. Tiap harinya, tiap jam, minit dan detiknya, telah aku lewati dengan selalu jatuh cinta padamu..Maka, cintailah aku, dengan apa adanya aku.. Jangan berharap aku menjadi wanita sempurna.. Maafkan aku kerana aku bukan puteri.. Aku hanya wanita biasa.. 

*ini entri copy paste, share daripada facebook seorang teman.harap maklum.
*mari berkemas bersama aku, esok balik penang...yahoooo!

Tuesday, December 7, 2010

I want to be a bilionaire...sooo freakinggg baddd

Serius aku bukan nak tulis lirik lagu si Travie McCoy ni. Tadi aku baca blog seorang member lama yang dok pot pet segala masalahnya dalam blog. Ya siapa tak tahu yang blog juga tempat kita meluahkan segala perasaan, suka dan duka, hanya kau dan aku wahai blog.hehehe....aku pon macam tu jugak ya. Lau aku rasa bnda ni atau bnda tu mcm tak patut, aku selitkan dalam blog ni secara tak langsung..sebenarnya sedikit kepuasan dan kelegaan bila dapat luahkan sesuatu dan dapat feedback daripada readers sekalian..terima kasih komuniti bloggerssszzz. I love you, you love me, we are happy family...ecececece..haha


Sebenarnya.....emmm.....akuuuu....ketandusan....
Ketandusan kertas2 yang terpalit tanda tangan seorang wanita terhormat iaitu Y.M Tan sri Dto' Sri Zeti Aziz...yaa itu dia sebenarnya. Bukan lah masalah besar kerna masih di bawah tanggungan PAMA.hhehe...terima kasih pada syarikat PAMA.hehe...tapiiiiiiiiiii.....masih perlu berjimat lor...
Bab makan dan makan perlulah disimpan di dalam hati sahaja. Makan mcm biasa, tak perlu mengikat perut. cuma perlu mengikat selera makan yang agak mengada. Dulu masa awal2 semester, nak apa tak payah cakap, teruss ja amik p bayar kat kaunter. sekarang ni bole dikatakan kena merangsang kemahiran berfikir dulu. yela t kang beli ja tetiba fulus tarak cukup. hari esok mau makan gapo lau cmtu..huhu...


Bab beli bayar dan belah atau lebih femes dengan panggilan shopping, pon harus disekat otomatikely, dan aku tiada masalah di situ sebab aku bukan shopaholic...beruntung kepada sesiapa yang bakal menjadi encik suami kelak ya...hoho..tapi tipula lau aku kata aku tak suka shopping, gadis manakah yang tak suka shopping melainkan ketiadaan RM...hehe...cuma aku shopping bendalah yang diperlukan dan bendalah yang comelllll..


So ..i want to be a bilionaire,,,actually not so freaking bad. i want to be love and to love so freaking bad is the right words. Syukur dengan kurniaanNya, sebuah keluarga yang harmoni, ibu dan bapa yang amat menyanyangi, adik beradik yang saling taking care, dan semua2 yang masih mengambil berat akan diri ini. Itu sudah cukup. Alhamdulilah.

Saturday, November 27, 2010

Cuak beb !!!

Salam hari ahad. 
Putera idaman: semua orang tengah cuti dinda dok exam pulak
Puteri kalbu: tula, family dinda semua dh ada kat umah, dinda ja kena balik sini amik exam.
Situasinya di sini ialah si adinda sedang berperang dengan kertas2 soalan yang menikam bertubi-tubi. Sudah lepas 3 paper maknanya sudah ada 3 bekas tikaman di jantung. tiga2 paper direct dalam masa 2 hari. hari pertama waktu pagi dan petang. hari kedua waktu pagi pulak..alhamdulilah da lepas dan skrg hnya menunggu 1 tikaman lagi...arghhhhh!


Mcm biasa, siapa2 yg ambil exam akan.......


CUAKKKKKK....bila...


* killer paper yakni paper pembunuh..haha...
paper mcm ni bole dikatakan xramai yg survive dan bagi survivor paper ni depa pulun habis-habisan. so bagi yg xberapa nk pulun tu, tahap ke'cuak'kan lebih tinggi.


* banyak bab xsempat cover
mau xcuak lau masuk dewan exam dengan ilmu yg xberapa penuh di dada. masa ni la banyakkan berdoa supaya bab2 yg xsempat nk cover xmasuk exam. tapi biasanya yg xsempat cover tu la yg masuk exam, dh 2 markah tinggi lak soalan tu...hampeh tul!
* meja exam berdekatan dgn golongan elit dlm kelas
budak meja depan- student chinese otak A++
budak meja belah kanan- student yg femes dgn title ulat buku
budak meja belah kiri- student paling rajin abad ini
agak cuak bila duduk berdekatan bebudak ni, mana taknya, budak depan meja dari tadi xangkat kepala, budak meja sebelah ni bukan main tekan kalkulator bagai nak rak, budak sebelah sana lak mcm wat karangan penuh muka surat buku jawapan...ntah apa la yg dia conteng...huhu, cuak beb.


p/s: cuak nak periksa lain, cuak nak jumpa bakal mertua lain, cuak nak akad nikah pon lain.....apa lagi yang buat kita rasa cuak??

Bagi yg masih dalam mode peperiksaan, selamat maju jaya. =)

Sunday, November 21, 2010

No One Knowzz, jangan nakal!

Kau lahir tanpa suara tangisan
Kau lahir tanpa kaki dan tangan
Kau lahir tanpa ada adik atau abang
Kau cuma ada aku, pemilik mutlak dirimu
No One Knowzz

Lau tak silap aku, tarikh 22/11/2009 aku mula buat blog dengan nama No One Knowzz. Sampai sekarang nama ni kekal. Masa mula2 nk wat blog ni memang renyah (susah payah) sebab aku baru nak mula belajar. sebenarnya dah tau pasal cara2 nk wat blog ni masa amek subjek ICT sem 3. Pastu berkobar nak try ada personal blog. Blog ICT  aku tu ntah apa jadi pon xtau.lama xtengok...lau kamu rajin singgah lah tengok
http://nuramirah32302.blogspot.com/ ...jangan ketawa suda...blog ilmiah tu..hak2...tengok url blog siap dgn nama n nomber matrik g...haha...gila skema!. tapi realitinya itulah blog pertama yg aku buat..Selepas dia tercetuslah blog yg kekal hingga sekarang ...jeng3x...No One Knowzz dot blogspot dot com

* Pesanan buat No One Knowzz- jangan nakal2 ya
* Terima kasih buat kamu2 yang sudi singgah atau baca atau komen atau kesemua skali =)
SELAMAT ULANGTAHUN PERTAMA WAHAI BLOG!yeeehaaaa


Thursday, November 18, 2010

konsert hingaq sana sini

Hai kawan kawan...haha
Pa cer ghaya korban ton ni? agak2 dah beghapa ekoq lembu ampa sembelih??..ok2 mcm pekat lak loghat utagha aku ni almaklong la dah sampai penang island...t lau org johor baca xfhm lak kan..oke berubah sekarang...tinggggg...


Salam perantau sejahtera, harap kalian sehat, aman, sentosa disamping keluarga, rakan2, serta org2 sekelililng yg tersayang. Salam aidiladha ke-2 daku ucapkan. 
 
sapa kat sini suka gila konsert atau mini konsert atau jamming atau seangkatan dengannya? sila kata yaaaaaa!...yang tarak suka sila kata tidekkkk!...ok bagus. Kalau kita semua perasan la, mana2 sambutan pon walau kat mana2 pon mesti akan ada satu bentuk hiburan di mana terdapat seorang individu atau secara berkumpulan yang mana secara terancang membuat persembahan menunjukkan bakat terpendam xkira lah sama ada bakat semulajadi atau bakat yg dibuat-buat.
Sambutan merdeka gah dengan konsert merdeka (diselang seli dengan ucapan merdeka sebentar)
sambutan hari raya/open house gah dengan konsert raya (spesifik kpd lagu raya)
sambutan aidiladha pon ada gak hiburan selingan live band belakang rumah
sambutan penerimaan skroll tamat pengajian pon masih ada pengisian konsert artis jemputan
sapa kata artis kita xleh cari makan??
Aku bukan budak antihiburan sebegini. Selalu gak layan lagu sorang2. konsert pon cuma layan konsert sorang2 dalam bilik...cuma kdg2 bilik sebelah n bilik depan selalu dengar konsert solo aku nih..hihi...
hiburan biarlah berpada-pada, alangkan berhidur sorang2 pon bole lalai apatah lagi lau berhibur sakan....
cuba soh bebudak skg nyanyi satu lagu, jgn terkejut lau depa bole nyanyikan satu lagu sampai habis. 
lau soh mengucap/ al fatihah agak2 lancar x??harap2 lancar la ya ...


Sekarang ni terlalu banyak hiburan, jadi jgn salahkan budak2 lau depa dah terlalu terdedah dengan semua ni..kita yg dah besar pandai menilai mana baik mana buruk tapi itu pon masih tersasar sekejap di jalan yg sepatutnya..jadi ayuh kembali ke pangkal jalan...mira p stdy cepatttt.. huhu..


* live band perform belakang umah aku, jiran wat kenduri raya pggl live band beb...haha...ingatkan dia nak wat takbir secara berjemaah...hehe
* drummer band ni umo 12 tahun...mantap xmantap?? 




Saturday, November 13, 2010

Ke'sempoi'an abah vs ketidak'sempoi'an mak

Dikala sang anak ke-3 pulun stdy  kebohsanan di sebuah negeri milik Yang Mulia Paduka Seri Sultan Azlan Shah, terkenang dia akan ayahndanya serta bondanya...apa khabarnya mereka disana, di sebuah pulau bergelar pulau mutiara.?? harap2 makin maintain hensem dan cantik =)
Normalnya sikap mak dan abah kita berbeza. kadang2 boleh dikatakan macam langit dan bumi jauhnya...tapi tetap hidup bahagia berdua...eh2 silap,hidup bahagia bertiga,berempat,berlima,berenam dan bertujuh...(merujuk kpd bilangan anak ya bukan bilangan bini)

Aku selaku anak ke-3 + anak perempuan sulung + anak paling tengah, sememangnya rapat dengan abah dan jugak mak aku. Tapi dalam umah semua kata aku anak abah, bukan2, aku anak abah sama mak :)...nak kata aku rapat dgn abah...bole la, dgn mak lak...bole la...sama2 la...fair n luvly 

Tapi bila mai satu2 hal, aku akan cerita sama ada pada mak atau pada abah

Ketika xberapa bole jawab exam:
anak ke-3: abah, susahla exam ritu, mira xleh jawab
abah: ala bukan kita sorang ja xleh jawab, orang len pon sama
( sejuk hati sang anak...hehe)

kalau gitau mak
anak ke-3: mak, susahla exam ritu, mira xleh jawab
mak: tula dok men sangat, xstudy la tu.....orang exam wat la elok2 bagi skor..jgn dok berangan..bla...bla...blaa (agak2 dah 10 mnt baru settle)
( hati sang anak makin parah)

ketika di shopping di tesco sg dua
anak ke-3: abah3x, nak beli coklat.keropok, eskrem bole?
abah: ha p cepat amik, jgn belek lama2
anak ke-3: hehe...okeh (hati berbunga-bunga)

kalau mintak kat mak
anak ke-3: mak yg comel...nak coklat tu mak, satu pon jadi la
mak: xpayah dok merepek, byk g bnda len kena beli
anak ke-3: ala satu ja mak, ...pelissss
mak: dah2 jum p tgok ikan lagi bek
anak ke-3: T_T...

Lihat lah dunia betapa berbezanya golongan ibu2 dan bapa2...hehe...itu baru satu pasangan suwit, belum g pasangan2 ibu bapa yg lain. ..hehe..yang penting mereka sayang kita, kita sayang sayang mereka (^_^)

Td msj abah,

abah hensem sehat?hehe........

dah 3 jam 45 minit berlalu....tiada reply T_T...wuwuwuw

lihat lah dunia betapa sempoinya abah...haha
(abah jgn marah, mira tau abah xbaca blog mira)


* tgh bosan wat statistik, tekan kalkulator smpai 22 data nk cari jwpn tp dpt SYNTAX ERROR, ohh kejam punya kalkulator!





Sunday, November 7, 2010

Kata-kata pujangga seorang lelaki

Salam...apa khabar para lelaki ??dah makan?? dah minum??...bgs2 kalau suda, kalau belum jum pekena nasi kandaq sama milo panas tanpa gula..Eh2 lupa lak nk tanya khabar si anak dara...sehat??hehe...
Keh2..lets get seyes..pas baca tajuk entri mungkin la (mungkin) ianya akan menggoda anak mata si anak dara utk membaca ayat seterusnya..
kalau nak ngorat anak dara, ayat mau power.tul x? so, lelaki2 di luar sana mesti dan harus mendapat kepujian dalam subjek bahasa melayu peringkat menengah. Dengan kepujian itu maka tercetuslah segala kata2 pujangga yg tidak dapat tidak..mencairkan hati si adik manis. Ayat2 power ni sebenarnya dah lama wujud, dari zaman kegemilangan melaka lagi (kot).


Zaman dulu-dulu
dara: kanda2....
teruna: ya dinda...
dara: jikalau dinda bunga kanda mahu jadi apa?
teruna: kanda jadi kumbangnya
dara: jikalau dinda periginya...kanda mahu jadi apa?
teruna: kanda lah timbanya....
dara: kenapa kanda mahu jadi kumbang dan timbanya?
teruna: jikalau kanda kumbang mahupun timbanya, kanda akan sentiasa mencari dinda kerna dinda sangat penting buat kanda. kanda mati tanpa dinda.
dara: oh kanda, dinda juga begitu
(adegan ini berakhir dgn kamera shot ke arah pemandangan bulan, feel: romantik ) 


Zaman jiwang2
mamat: mira, percayakah dikau akan kesetiaan cintaku?
mira: aku percaya tapi sejauh manakah kesetiaanmu pada ku mamat?
mamat: kalau diukur kesetiaanku pada mu, jauhnya beribu-ribu kilometer, sepanjang lebuhraya utara-selatan.
mira: betulkah mamat?
mamat: tentulah, kalau tak percaya pergilah menyusuri highway tu.
mira: oh mamat, sudah tentu aku percaya.kau sungguh cinta padaku ya
mamat: ya mira, aku cinta pada mu...
(keh pasni xletak nama sndri,tetiba rasa lawak)


Zaman sekarang
boy: baby, boy sayangkan baby 
baby: baby pon cayanggg kat boy
boy: baby, lepas kita kawin, apa yg baby nak boy akan kasi kat baby, cakap aja baby nak apa..cincin mas?gelas mas? rantai mas? lau nak zhulian pon on da spot boy hadiahkan kat baby.
baby: waaaa...sayangnya boy kat baby..
boy: yela, boy xnak kehilangan baby n nk hidup bersama baby sampai tahun 2020..hak2....xdala,nk hidup bersama baby sampai bekalan oksigen habis.hehe...
baby: haha, janji tau........
boy: janjiiiiii........


macam2 cara nak tackle perempuan dari segi percakapan, perbuatan, sikap, rupa paras sendiri. terpulang la pada kekuatan masing2. Tapi biasanya (xtau btl atau x, xda statistik lagi) perempuan lebih tertarik pada sikap seorang lelaki =)...so jangan noty2 ya...(^_^)

"Cinta suatu yang indah, cinta boleh buat kita gundah, cinta buat hati berdarah dan cinta jua boleh membawa kesalan yang tak sudah"



Tuesday, November 2, 2010

Benda HOT mana tak laris??

Apa2 yg HOT pasti laris. Panazz dari segi apa? pertama dari segi kuantiti api yg dibekalkan, kedua dari segi kualiti marketing. Pilih antara dua:

pisang goreng panas dengan pisang goreng kureng panas. mesti ramai yg nak panas2 kan? sama jugak dengan kualiti marketing. biasanya awek2 hot+cun2 yg akan dijadikan hiasan cover majalah even awek tu bertudung mcm mana skali pon tapi bila dh ada rupa kira no hal la nk jadi cover girl.stended ah 2 tul x?aku bukan jeles dgn awek2 cover girl, kenai pon x...cuma nk kaitkan dengan benda HOT.

jum kaitkan dengan blog pulak. biasanya blogger yg kiut miut+hot+cun pasti akan ada ramai peminat aka admire aka silent readers aka folowers.keh aku xkesah bnda 2. dah diciptakan cantik menarik tertarik mestila ramai yg mahu melihat bukan?....kira bonus sbb ramai yg datang menempek ke blog kamu2 sama ada membaca entri kamu atau sekadar melihat rupamu di dlm blog. oke ni cara kamu perkenalkan diri. tiada masalah di sini. aku kenal kamu, kamu kenal aku. barula boleh berkawan di alam maya tul x?ini cara si gadis-gadisan.

kalau laki-lakian mcm mn pulak?..mahu tunjuk apa yg HOT..? oh senang saja, xperlu tayang body yg maskulin cuma perlu taip perkataan yg bawa trafik highhhh tinggi2.eksploitasi apa yg HOT pada gadis-gadisan. cerita segala bnda yg xelok/kasi stim. dlm kain yg entah betul entah tidak. tapi yg hairannya, si gadis xpernahnya terasa dihina dgn entry mcm tu tapi lebih kpd menyokong...aduh, memalukan, org tgh cakap psl pompuan bole pulak kamu2 sokong.syabas!lepas ni boleh cerita lagi dalam punya!


*penulisan kita menggambarkan diri kita, betul kah?...biasa dgr x org dalam blog bukan main femes tapi dlm dunia sebenar dia cumalah nerd yg tiada life!

Monday, November 1, 2010

Luv you assignment!

Salam hari isnin dengan cuaca yang mendung tersangatla sesuai utk kita sama2 datinggg atau ZZzzz atau study.mana satu pilihan anda? aku? ok kos la ZZzzz....haha.


Setakat la ada la 2 3 member yg selalu menegur aku. Teguran yg baik ada, teguran yg agak sentap pon ada


awal ashaari " bangun2, jgn tido lagi, asyik wat taik mata ja"
justin bibir " ni mesti keja tido ja, siang malam kan2...tengok muka pon da tau, MUKA TIDO!"
farid kamil " buat apa ni? baru bangun ka?,,suara serak2 basah ni mesti baru bgn"


oke, jangan buat kesimpulan awal lagi ya. biar beta aku jelaskan..sekarang dah habis 14 minggu kuliah. cuti khas 2 mggu, dan seminggu stdy week menjadikan jumlah cuti-cutiku sebanyak 3 minggu. ramai yang balik kampung tapi ada golongan yg serba rajin sebab stay di kolej sampai raya haji t. golongan itu sudah tentunya termasuk aku.wakaka...(ceh)


sebelum habiskan 14 minggu kuliah, aku dan sekutu2 ku bersengkang mata siapkan assignment, mini projek, segala mak bapak lab report, study test + kuiz yang berturut-turut, prektis gamelan tetiap malam tuk perform hujung minggu ke 14, tak termasuk aktiviti bersengkang mata akibat facebook.huhu...
So, dun hakim buku by its kulit buku oke?...


Walaupun dh minggu cuti, tetap kena pergi kampus amik assignment utk dipercantikkan.ohhh man...


kesimpulannya, jangan tangguhkan kerja!lau tangguh lu tanggung la sendiri....(oke aku dh tanggung sndiri dan bersama group partner juga.huhu)


ketekunan abadi  jelas terserlah...hak2

Friday, October 29, 2010

Peluk atau cium??aku nak dua-dua



Sebenarnya aku nak selesaikan tag dari seorang jejaka kelantan..PENABERKALA. Dah lama ditagging. Ayuh kita jawab. zasssSSS


1) apakah bnda yg paling penting dlm hidop aku?
- kad pengenalan. identiti diri aku, kalau2 aku diseru kembali kepadaNya dlm keadaan yg aku sendiri xtau, org dapat buktikan itu aku.


2) bnda terakhir yg aku beli guna duit aku sendiri?
- topi pink dari melaka. semestinya topi tu lebih kiut dari topi koboi en penaberkala.haha.


3) kat mana langsungkan perkahwinan dan tema pilihan aku?
- kalau boleh nk buat kat dewan usm.ahhaha. tema kaler merah kaw2.


4) adakah aku sdg bercinta skrg?
- yezza. cinta padaNya. cinta pd kekasihNya. cinta pd mak abah. cinta pd kaum keluarga. cinta pd manusia.


5) berapa lama aku akan mencintai kekasihku?
- selama mana iman bertakhta dalam diri.


6) di mana aku selalu berjmpa dgn kekasihku?
- di mana2. sentiasa dekat di hati :) 


7) novel/buku/majalah terakhir yg aku beli?
- mingguan wanita


8) nama penuh aku
- Nur Amirah bt Shamsudin


9) antara mak dgn ayah yg mana aku lebih mesra?
- dua2..hehehe


10) nama org yg aku btl2 nk jmpa dlm hidup
- en khairul anuar.haha.


11) adakah aku bsh baju aku sndiri?
- of kos. guna mesin bila rajin.ya aku selalu rajin woh.hak2


12) di mana tmpat aku btl2 nk pergi?
- mengikut kondisi skrg tmpt yg nk p ialah penang, balik kmpg maa...


13) pilih salah satu, peluk atau cium?
- sudah terang tang2 aku nak dua2.titik.


14) gtau 3 bnda psl org yg tag aku~ EN KHAIRUL ANUAR aka PENABERKALA
- dipercayai menggunakan otak kiri lebih drpd otak kanan
- diyakini tidak mempunyai adik lelaki(ahh tiada peluang)  mahupun perempuan
- diragui kehandalannya bermain rugbi
- disyaki penyebab tragedi tomyam di bulan puasa..hahaha... =p


15) 5 bnda yg aku sgt2 syg dlm hidup aku
- ole2.. kenangan abadi bukit merah
- cincin
- kristal
- bunga mawar yg xkan layu
- duit.muahahaha


16) 5 lagu yg aku plg suka dan selalu dgr
- somebody to love~ justin bibir ..hehe
- teacher's pet~ warisan wanita terakhir
- VE~ ayu
- akan tiba~ alif satar
- insyaAllah~ maher zain


17) bila tarikh lahir aku n sambut kat mana
- berjaya keluar guling2 dgn jayanya pada 14 OGOS 1989, time nk dekat2 subuh la


18) 5 blogger yg aku nak tag
- hanis zalikha, red mummy, sendra, cik epal, hami ashraff...


okeh dah selesai. eh2 18 soalan ka? ku pikir 180, terasa lama menjawab.haha...tapi aku suka ditag, jwb soalan yg unexpected(bajet ja). berpeluh-peluh jawab tag penaberkala.hahaha.thnx.



Friday, October 15, 2010

Hensemnyaaaa dia!

Berdegup-degup jantungku, melihatkan si dia, memandang tepat ke arahku, ...aduh...apa aku nak buat?apa aku nak buat?...keh2..rilekss..tarik nafas.....jangan hembusss perlahan-lahan. cepat kontrol macho ayu. buat2 mcm gadis melayu terkini.yg penting jgn gabra(neves). barula keaslian wajah terserlah tatkala dia melihat.hak2.

Siapa suka tengok teruna kacak??sila sengih...

Fitrah manusia suka pada kecantikan, kesempurnaan. suka tak semestinya harus memiliki tapi cuma kagum sebentar. tak salah bukan memuji kecantikan? bukannya cuma fokus pada teruna tapi pada semuanya yang indah. kadang2 ternampak gadis, dalam hati berbisik " cantiknya dia"...tapi selalunya ternampak teruna, mulut berkata "hensemnyaaaa dia!"..haha

teringat kisah aku ngn abang aku, masa musim bola world cup. mata ni pasti tersekat ke arah player macho sampaikan abang aku tegur "ang bukan sokong sapa kuat, ang dok tengok player hensem ja" ...haha...xdala sangat, sebenarnya best gak la game bola international ni.hehe....

tapi lau nak puji org hensem pon agak-agakla. tengok dulu kiri kanan..kalau...

kawan rapat
gadis a: weh hensemnya laki 2
gadis m: hala, td aku dok tgokla,badan tough!
biasanya kita akan dapat feedback positif dr kawan kita, sbb dia pon dok skodeng jgk.haha

mak atau abah
anak: uih kacaknya player ni
mak: amboi gatainya
ni la respon yg biasa kita dengar..hadoi..

kawan lelaki
teruna: ehem..tengok sapa lama2 tu?
gadis: eh xda apa2 la
teruna: sampai xberkelip mata tu
gadis: mn ada la..xda apa...
masa ni kena cover2, jgn pecah rahasia..hak2



special kes mamat ni, aku cakap "cantikkkkknyaaa dia!" haha





LinkWithin

Related Posts with Thumbnails