Sunday, June 12, 2011

Panggil saya Cikgu Mira

assalamualaikum cikgu!

cikgu sehat?
macam mana cuti cikgu?
cikgu mana hadiah kami? 

cikgu!

segala macam teguran diterima. kadang-kadang rasa seronok seolah-olah aku ni cikgu. eh aku memang cikgu la sekarang walaupun cikgu pelatih cuma. kadang rasa tak layak kadang rasa bangga dengan gelaran guru. Apa-apa pun semua terletak di hati sendiri. Ikhlas nak mengajar atau sebaliknya. 

Menjadi guru pelatih di SMK Taman Ria Jaya Sungai Petani Kedah hampir sebulan. banyak cerita negatif sampai ke kuping telinga ni. 

"saya tak tahan dengan budak-budak ni, kalau kamu relief kelas saya xpala saya keluar"

"budak-budak ni kurang ajar"

"kelas sekian sekian kena hati-hati, susah nak kawal kelas"

"kelas depan-depan ok cuma depa bising sikit jela"

Aku dah diminta bersedia dengan semua ini. amanat puan pengetua masa hari kedua mendaftar di sekolah. "saya nak kamu ambil yang positif sahaja, kita manusia memang suka tengok yang negatif tapi saya nak kamu ambil semua yang positif sahaja". Aku pegang kata-kata ni, lain orang lain pandangan. mungkin cikgu A kata kelas ni sangat teruk tapi bila aku sendiri hadapi rasa ok ja kelas ni sebenarnya. Atau mungkin aku tak nampak belang pelajar lagi. pernah relief kelas hujung-hujung dan deal dengan pelajar yang agak kurang sopan. adakah aku terus karate kid pelajar itu atau cuma fire dengan kuasa kamehameha? nanti aku cerita.

Panggil saya Cikgu Mira

7 comments:

Cik Miera said...

hye cikgu... hihi

mizz_aainaa said...

selamat pagi cikgu....

carnolia said...

bestnya jadi cikgu..nak jadi tapi takde bakat=)

JIJI YU said...

waa rindu ko ni cikgu

Ruby said...

hi cikgu mira.kih3!!

♥CIK SHA♥ said...

assalamualaikum cikgu mira!^_^

cimon said...

selamat kembali berblogging cikgu

(^v^)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails