Thursday, September 1, 2011

Cikgu bukan pilihan aku

Salam hari raya ke-3

Sejak dulu kala lagi aku memang takmau takmau takmau jadi cikgu.Tak pernah terlintas untuk jadi cikgu dan jiwa aku bukan jiwa cikgu. Serius cakap bro. Dulu-dulu bila cikgu kat sekolah tanya cita-cita nak jadi apa. Aku cakap kerani sebab abah aku kerja kerani. Lepas tu agak-agak dah pandai sikit cikgu tanya cita-cita nak jadi apa. Aku cakap dengan gahnya nak jadi doktor. Sebab masa tu femes dengan pekerjaan doktor. Dalam kepala fikir bedah-bedah orang. alah potong-potong jela mana yang patut. Lepas tu dah besar sikit cikgu dah tak tanya cita-cita aku dan waktu tu aku stay dengan cita-cita doktor. Sampai masuk matrikulasi pulau pinang. Aku merupakan seorang budak yang tak punya cita-cita. Tak tahu nak jadi apa sebab aku fikir aku tiada kelebihan. Lupakan nak jadi doktor sebab doktor kena straight A's dan pastinya tak tercapai dek diriku.

Alkisah aku cuma tinggal berdua dalam bilik di kolej matrikulasi pulau pinang. sepatutnya 4 orang 1 bilik. jadi setiap seorang dari kami ada 2 perabut setiap satu. katil 2, almari 2, meja pun 2. haha. Rumet aku namanya syuhada. orang kelantan. kawan kelantan pertama yang aku kenal. sekarang dah lost kontek. Minah ni punya pasal la aku pi amik education. Bidang pendidikan. Aku ikut ja budak ni sebenarnya. Dia ajak aku apply maktab aku pun apply dan kami tak dapat. Nak tau kos apa aku apply? Pendidikan khas dan Bahasa Arab lau tak silap (hah bahasa arab?)Kiranya lau dapat aku ni bakal ustazah la ye.heehe.

Then kami isi borang UPU. column pertama dan kedua untuk education dan aku pilih um dan upsi. kos biologi. Kemudian kami dipanggil untuk buat Medsi test. ujian ni nak test sama ada kita ni ada ciri-ciri cikgu atau tak. Dan percaya atau tidak aku lulus dan minah syuhada ni tak lulus. Pas lulus test ni, ada temuduga pulak. Aku kena ditemuduga di USM...dekat sangat dengan umah aku. Masa nak daftar tertinggal slip result matrikulasi sem 1 so sempat je patah balik amik dalam masa 10 minit pi balik.

Masa odw nak pi temuduga abah tanya...

abah: betoi ka nak pi temuduga ni?
aku: pi jela abh, dah dapat

Mcam paksarela.. Masa ditemuduga semua berjalan lancar. dalam bahasa melayu. kena mengajar sikit2 so ajar jela tapi dalam bi pasal sel haiwan dan tumbuhan. temuduga semua ok dan aku yakin aku boleh dapat. Dalam hati kata mesti dapat punya. Alhamdulilah dapat. Cuma hati tak ikhlas sebab cikgu bukan pilihan aku.

3 comments:

JIJI YU said...

kadang2 itu yang terbaik buat kita

♥CIK SHA♥ said...

ciri2 jdi pendidik tu ade dah dalam diri amirah..minat tu boleh pupuk pelan2..ape2 pun kite kena ikhlas jalankan amanah kite..tu je..semoga satu hari nnt keikhlasan akan 'muncul' dalam diri amirah..besar pahala jd cikgu ni..^_^

cimon said...

moga jd guru yg mithali

heheh (^v^)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails