Thursday, August 26, 2010

Ada apa dengan 1 Syawal?


Fewittt...salam ramadhan ke....brp ek..ha ke 16 suda....sedar xsedar dh 16 hari puasa. Terasa memang sat gila ah...golek sana golek sini dah setengah bulan kita berpuasa. Alhamdulilah semakin hari semakin sayang dekat dengan 1 syawal. 

Ada apa dengan 1 syawal??budak2 pon tau 1 syawal ialah hari raya aidilfitri. tapi masing2 punya makna tersendiri terhadap hari raya aidilfitri...bukan sekadar hari raya saja.agak2 apa makna disebalik hari raya ni??....emm

Bagi kanak2 sustegen junior 4 5 6, hari raya ni masih blur2 lagi..xtau apa bnda yg jadik..yelakan dh posa pon xtau apa bnda apatah lagi raya....lagi2 la blur..yg pasti parents dh siapkan baju raya,kasut raya dan segala eksesori raya kat depa. pagi2 raya pon mak dah ciap dandan rambut, ikat tocang segala...

 
Bagi bebudak sekolah rendah, hari raya adalah hari jana poket sampai tebal..hehe...sebelum solat aidilfitri g dah mula operasi dari rumah ke rumah...kutip dwet raya sampai lebat. solat tu tolak tepi dlu janji dwet masuk...bagi yg ikot ckp parents, depa stop p masjid lu pastu continue round satu kampung, belah petang plak p kampung sebelah...hehe

Bagi remaja belasan tahun(yakni xtermasuk aku), hari raya ni kira hari utk bersukaria especially dengan kawan2. ada ja benda yg nk dibuat dr raya pertama sampaila raya ke-13.Duit raya tu dh xkesah sgt tp lau dapat lagi bagus.

Bagi golongan belia 20++, depa dh fhm erti kata sebenar hari raya ni...iaitu adalah utk bermaaf-maafan sesama kita. time ni baru sedar betapa besaqnya dosa2 lalu dan masa kini...akan datang xtau lagi la. Niat nk tmbh dosa 2 xdala tp kdg2 kita xsedar apa yg kita wat sampailah tibanya hari raya aidilfitri. barula terpk nk bermaafan.huhu

Stick Figure Family at FreeFlashToys.com
Bagi ibu2 bapak2, hari raya adalah hari bermaafan, menggembirakan ahli keluarga yg lain dan jugak hari utk berkunjung ke rumah sanak saudara. yang jauh  mai dekat2, yang dekat mai rapat2...pakat2 berkumpul dan saling kenal saudara mara yg lain.mesti ada ahli keluarga baru yg bertambah kan?..so masa ni la nk ngorat2 kenal2 sesama kita =)

walau bagaimanapon...(perghh ayat),,aidilfitri dh makin hampir, baju raya xbeli lagi, kueh raya lagi la jauh nk pikir (padahal mak yg wat).hehe...so marilah kita saling bermaafan. moga hari raya dapat jalinkan ukhuwah yg baru dan mesrakan ukhuwah yg lama (^_^)

p/s: balik cuti ni baru pikir baju raya....kaler apa yg molek??..pakai sedondon jum~


19 comments:

f_aRa_aINa989 said...

mira, selamat hari raya..=D

penaberkala said...

uiks, baru 16 hari pose
dah melencong ke raya
jom baju raya kaler biru tua,haha

agak2 dapat kad raya tak taun ni?

manggosteen said...

selamat ari raya..

Seimura said...

Ramadhan semakin berlalu. Sedihnya.

RUBY said...

tudiaaa....semangat berhari raya dah tibaaaa...ni mesti dok syahdu dgr lagu raya kat radio...haha....


jom pakai baju kebaya merah!!perghhhh!!!hahaha

cimon said...

hari raya tahun nie dpt ct selang2(awal & akhir)...ok larr...better than last yr!

yg penting...tahun nie kene g jalan2 rumah kawan2 kat kg...xnak ddk rumah coz nanti kene paw dgn bdk2(thn nie xdpt bonus b4 raya...huhu (T_T))

anyway...gilerr awal entry raya ko tulis...bulan pun masih purnama lg...relax2 larr...entry juadah berbuka pun ko xtulis lg nie...

hehehe(^v^)

p/s:nape pic salam tu mcm orang tangan orang tgh akad nikah? *siap ade mcm wayar mic* adakah? jeng2...

p/s/s:comeyy nye lukisan...mcm kanak2 riang! hahaha (^v^) *Ramadhan: 0-0*

Cik Ubi said...

mercun xde?..haha..kat U aku da bising2 bunyi mende tuh..heee

ismiaisha said...

mira, aang pose xckup xleh raya..
hihik~
:D

amirah said...

aina: awalnya wish..hehe..hepi rayer =)


penaberkala: besala maju skit,hehe..
kaler merah la cun..
rasa2nya dapat kot kad raya..sbb ada sorg blogger wat kempen kad raya ;)

amirah said...

manggosteen: slmt hr raya =)


seimura: betul, so kena betul2 nikmati ramadhan.thun dpn belum pasti dapat merasai ramadhan =)

amirah said...

ruby; lagu raya dh start dgq dh weh..
kebaya??merah lak 2....cun2...lau pkai bju kelawar merah ok x?hehe

amirah said...

cimon: haha..bijak2 ek g raya umah kwn2 save skit dr kena paw dgn bdk2..
aku sj la wat awal entry ni sbb nex week dh bz balik kmpg..hehe

p/s: ohh tidak2..mmg aku amik pic org akad nikah pon,baru ko teruja skit kot?hoho

p/s: amboi2..lukisan comel leh terima..knk2 riang tu kena tukar jd gadis riang okla..haha

amirah said...

cik ubi: fuh gila semangat dak u kau...haha

ismiaisha: weh...shhh..jatuh saham aku..ala ang pon sama la =p

iqbalsyarie said...

Hehe.nice~erm,personally saya pun mahu memohon maaf juga.Better minta awal2,takut2 tak sempat~huhu

Cerita terbaru di blog:"saya nak kawin dan ada anak,dan lawan Israel!!"

amirah said...

iqbalsyarie: thnx..maaf-maafan di bulan ramadhan..hehe

E.d.Y said...

raya skrg dah kurang meriah sbb arwah ayah dah xde...sedih

hamzah ian said...

oyeah... dah nak raye

d_tieah said...

Tak sabar nak raye..
Baju warne hijau la..

amirah said...

E.d.Y: takziah.moga arwah ditempatkan d klgn org beriman.


hamzah ian: yepppiii..hhe


d_tieah: sabar2..hehe...xtau nk beli warna apa

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails