Friday, September 3, 2010

Tragedi balik kampung


Senyum memanjang masa nek feri, hidung ni kembang kempis bau laut penang, nampak samar2 bangunan KOMTAR, dan dari kejauhan terpandang pancaran cahaya lampu sepanjang jambatan Pulau Pinang...eh2 dah sampai penang rupanya...wee~

Badan masih sengal2 angkut buku2 kuih raya, kalau la ada orang urut2 manja, terasa dunia ana yang punya..hehe..Masa dok taip entry ni, mak aku dok bizi buat biskut mazola, berbau satu rumah...lau xposa bole tolong rasa..hehe...

Alkisahnya semalam aku pulang ke 'tanah air' menaiki kereta api..tut..tut...kucah2...meredah bandar2 besar, bandar2 kecil, hutan belantara selama 5 jam lebih dari pukul 4.20-9.45 mlm..so kena berbuka atas ketapi la. Agak teruja sbb first time berbuka atas ketapi, so aku n ain nekad membawa bekalan mknn, ain buat sardin roll aku lak wat cucur ikan bilis untuk 4 orang makan. Aini n marena lak wat tomyam ayam, roti telur n bawa air. Santapan berbuka kami kita mantapla jgk...ada kisah disebalik persediaan cucuq n sardin roll ni..tgh dok syok2 menggoreng cucuq sambil hati berbunga-bunga nk balik kmpg tetiba api gas terpadam...rupanya gas suda abis..huhu..kol pakcik gas xdpt, maybe tgh solat jumaat. Nasebla ada jiran yg kenal so boleh la pinjam dapur gas. Aku n ain pon segera ke rumah jiran blkg sambil usung kuali goreng cucuq td. sangat lawak. dua2 terkedek-kedek usung bhn2 masak ke rumah blkg....adeh, time ni jgkla gas nak abis (T_T)
Dh settle goreng2 semua, kami pon kemas apa yg patut.

AKU: japgi kita kena chup meja kafe dlm ketapi awai2..kul 6 kita gerak p kafe 
AIN: aha kena p awai2, tapi ada ka gerabak kafe?
AKU: xtaula..ada kot
AIN: aku pon xtau,biasa ketapi siang xdak kafe tp xtau la kot2 bulan posa ada
AKU: ada kot

Rupanya ketapi di siang hari tiada kafe..kena cari 'port' berbuka sama2 so kami decide tuk berbuka di antara laluan 2 buah gerabak...laluan yg semestinya xberapa best utk berbuka...tapi xkesah asalkan dapat berbuka 4 orang bersama. lepak sama2 sambil makan sardin roll ,cucuq dicicah sos dan mayonis, roti telur beserta 100 plus...alhamdulilah kenyang, berkat berkongsi...pastu kami bahagikan tomyam n nasi kpd 2 bekas dan berpisah tuk mkn nasi di tmpat msg2...w/pon dh kenyang, penangan tomyam ayam yg aini buat mmg xleh tolak...pedasssss, menangis-nangis kami makan...tapi terbaekk

skg ni satu hal ja g lom settle w/pon dh sampai umah. Handset aku dok merengek-rengek nak kasih sayang. rasanya dh melimpah kasih syg yg aku bagi tapi dia xhargai pon, asyik rosak ja, skrin blurr la, sound trouble la, keypad xberfungsi la...haishh..jiwa kacau....kesimpulannya aku xmo dwet raya...nak henset raya boley???

* ooo oooo ooohhhh balik kampung,
   oooo balik kampung..
   oooo balik kampung...
   hati girangggg =)

22 comments:

Khairy1986 said...

hak hak hak! ini lah dinamakan pengalam balek raye!

aku malam raye baru gerak.. huaaa
malam raye nak wat ape? dah abih laa
lomang opah aku kena sebat pak ngah aku nati

._.

Pak Ngah Kejam!!

penaberkala said...

selamat balik ke kampung
pergh, awal tuh dah sampai rumah
lagi seminggu kot nk raya

selamat membuat kuih raya

ain fathihah said...

best kan Mira. hehe sayang hang!

yebbit + . + said...

yay, yebbit pon da smpai uma ni, bru jee. ;)

Sir Marcello said...

train ape takda gerabak cafe?

kalau yang dari siam ke kl or vice versa...ada jer...

p/s:rindu plak nek train...

farhan ali said...

den tak balik kg lagi.
sadis =(

~anem

f_aRa_aINa989 said...

campak je lah mira hp tu..hehe..
selamat hari raya...

E.d.Y said...

haha..sempat lg menumpang masak kat rumah org tu

cimon said...

perghh...da balik kg!! TERBAIK!!!

hehe (^v^)

p/s: aku balik kg malam raya...boleyy layann lagu mamat "ku pohon rindu ayah bonda" (T_T)

amirah said...

Khairy1986: itula pengalaman pertama.best3x. balik mlm raya lagi r terasa bahang raya...jgn risau, pak ngah mesti tingalkan batang lemang aje..hek2


penaberkala: hhehe...bab balik kmpg mmg kena awal...en khairul balik elok2 ya...kem slm kat yg tersayang =p

amirah said...

ain: ne pasepa tetiba sayang aku??nak apa??hehe...


yebbit: yay lagi sekali..hehe

amirah said...

Sir Marcello: ne train siang ke butterworth..train ni pendek ja so xda kafe


anem: xpa2...balik lewat2 baru terasa bahangnya...(^_^)

amirah said...

aina: xnak campak...mo tukar..hehe


E.d.Y: terdesak la edy...huhu

amirah said...

cimon: ohh mesti terbaikk..hehe..sabar ek dh nk dekat mlm raya, best pa balik mlm raya...
~selamat hari raya =)

RastaMat said...

Aku nak g penang malam ni..

Jumpe kat sane...

amirah said...

RastaMat: jum2

Sir Marcello said...

oh train siang..yup mmg takda..kalo tak silap kalo dari perlis pun takda no seat...

E.d.Y said...

bayar tak kat tuan rumah tu?

Zikr the Jalanan Sepi Perantau said...

wah nak hanphone pulak...takpe dkumpul jer duit raya...kalau dapatla... dah cukup 2,3 ratus boleh beli hphone baru...hehe

amirah said...

Sir Marcello: 2la,sy baru tau xda...ciap wat bekalan g nk mkn kat kfe..huhu


E.d.Y: mestila x..belas ehsan ja..huhu


zikr: hehe, mestila....tp dh dapat nset baru..wee~

budak_nakal said...

haha..kumpu wit raya utk beli hanset raya..miahaha :P

amirah said...

budak_nakal: dh besar2 xdapat dwet raya..huhu...nset dh settle..yes

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails