Friday, July 23, 2010

Menjadi blog magnet

Menjadi blog magnet, sentiasa masyukk dengan trafik yang tinggi, page rank paling top dan disegani bloggerss. Mungkin salah satu menjadi impian blogger atau mgkin semua skali merupakan impian blogger. Banyak cara nak tarik orang masuk ke blog kita selain daripada guna magnet kuasa tinggi...haha..
* Blogwalking
-benda biasa bagi semua bloggers, xgitau pon depa dh tau. Cuma apa yg penting ialah kekerapan blogwalking. Semakin kerap kamu blogwalking semakin tinggi jumlah pengunjung blog kamu.
 
* Komen entri
- bila dh rajin blogwalking jgnla sekadar tgglkan kesan tapak kaki kat blog tu, komenla entri latest, kalau dh terpikat bolehla nak komen entri2 sebelumnya...lau kita nak org komen hasil tulisan kita, ringan2 kan la tgn tuk komen entri dia pulak.
* Hargai komen
- setiap komen yang kita dapat seboleh-bolehnya kita reply balik sbgai tanda penghargaan. Walaupon kita sememangnya baca setiap komen yg kita dapat, bila kita reply, ia menandakan kita setuju,terima/ xterima pendapat komentar..Biasanya aku akan skodeng blog yg aku dh komen entrinya sbb nak tengok feedback pendapat yg aku utarakan. Skg ni ramai yg letak widget top komentator nak tgok siapa plg byk komen blog sndiri kan...lau ada bajet lebih bole la kirim hadiah ka..haha
* Letak link blogger terkenal dalam entri
- Biasanya letak kat dalam bloglist la kan tapi lau nak kaw lagi letak dalam entri. Sekali-sekala tumpang blogger apa salahnya...kira kasi promot gak la..hehe...tapi agak2 la lau setiap entri nak letak link blog dia,,..
sekali sekala okla ..
* Letak link blog sendiri dekat fan page fb artis
- Cara ni aku baru dgr la kan...dan terbukti berkesan bg blogger yg wat cmni...masyukkk beb..so rajinla singgah fb artis hot dan paste link blog kamu di citu....w/pon mcm xdak kena-mengena tapi xkesahla..yg penting magnet tarikkkk
* Update blog 8x sehari
- Ada ja blogger yg wat cmni..tapi mksd aku bukanlah betul2 update smpai 8x sehari...maknanya selalu update..blog aku sendiri pon jrg update..huhu..masa mula2 wat blog bukan main lagi update...hehe...Lau update blog pulak jgnla entri sekadar cakap "gua xtao mo tulis apa tapi gua tetap nak post entri dalam blog gua ni..sekian, tima kseh lu olang sanggup baca"..boleh wat pembaca makan hati woo..haaha


## Bagi blog dan blogger yang femes xyah susah2, bagi blogger yg tarikan magnet agak2 selow mcm blog aku ni bole la try wat. Pendek kata kena rajin n line intenet mau clearrr..hehe.....chow kit road


  

33 comments:

iqbalsyarie said...

semua tu rasanya takde masalah saya nak buat,kecuali update smpai 8 kali sehari!ahaahaha
Menarik!: Kembara seorang budak

~kuyam~ said...

update 8X sehari tu yg mmg mcm mustahil nk buat

ahahaha

amirah said...

iqbalsyarie: haha...xdala cm2...cuma kerap update lor...


kuyam: xmustahilla...cuma takot xda yg nk baca...byk sgt update..hehe

penaberkala said...

magnet menarik utk dtg ke sini :)
perghhh, tunjuk ajarku sifu
esok nak pi beli magnet byk2, nk letak kat blog
kasi rmai sikit yg lekat kat sana

amirah said...

penaberkala: haha, beli jgn xbeli...leh saya order kat en khairul,hehe

RUBY said...

aku jarang blogwalking, tapi selalu blogjoging je..cepat sikit sampai...hehe

hans said...

ku rasa paling penting berblog dengan ikhlas
biar tak ramai orang baca tapi janji diri sendiri puas hati dapat menaip

P/S : Review Film : Ong Bak 3 Memang Lucu! Hahaha!

EYANG RESI 313 said...

Belajar pada sesuatu yang kecil akan melahirkan sebuah sesuatu yang besar.
Informasi yang bagus.
Sukses untuk sahabatku

f_aRa_aINa989 said...

ehem, magnet??
papepun cam kenalje reference 8 kali sehari update..hehehe

amirah said...

ruby: haha...ang lagi advance


hans: yup, itu yg penting..biar diri sendiri puas

amirah said...

EYANG RESI 313: thnx ya :)


aina: ehem...besala drpd blog org tu la..hehe

elmo blurb said...

hapdet 8x sehari memang terbaik ! ;D

ASaDa RyutaRo said...

siap letak kat fb fan artis tu tak kena maki dgn org ke? err..

amirah said...

elmo blurb: kiasan je tu...hehe


asada: entahla...ada kenalan yg pernah wat cmni..sy pon lom try g

IRIS said...

Aduhh...tak terfikir mo jadi blog magnet...sebab saya just merapu je. Lain kalau saya boleh menulis seperti yg ditulis oleh Ustaz Zaharuddin Abd Rahman contohnya...

akuvision said...

pesan yang terakhir tu bagus, line internet kena clear!, kalau tak memang menyusahkan kerja2

cimon said...

nasib larr aku suke blogwalking je...kalo tidak penuh larr pintu fridge rumah aku nie dgn magnet, opss...lari tajuk pulok(^0^)!!

hehe (^v^)

(p/s:bleyy dptkan byk tips dr blog en. eyriqazz lg k!)

Amni said...

Saya blogging sebab saya nak luahkan isi hati je.. hehe... kalau ada yang singgah, itu bonus. kalau ada komen, itu lagi bonus. Eh? He...

amirah said...

IRIS: sekadar nak kongsi dgn org lain apa yg kita nak sampaikan...merapu-rapu pon ada isi jdla...thnx =)


akuvision: yep..itu yg penting skali..hehe..tq

amirah said...

cimon: hehe..thnx singgah cini lagi..eyriqazz tu kira otai blogging la..mmg patut contohi dy =)


amni: kira kongsi luahan hati la ek..mesti ada yg membacanya =)

syahira ariff said...

eh mcm menarik jer cara promote dkt wall artis
tp artis x marah ker?
hehehe

amirah said...

syahira ariff: entahla...xpenah wat pon..gpon xkanla artis nk marah 'peminat' dia kot..hehe

E.d.Y said...

nak update 8 kali sehari tu tak mampu kot...sehari sekali pun pedih..huhu

amirah said...

E.d.Y: tau xpa..hehe...lau ada idea terlebih leh la update sokmo =)

Linglung said...

ok.gua cuba update 8 kali sehari...ada can xtercapai matlamat tu..keh keh keh

a kl citizen said...

kalau ada jual magnet untuk blog ni .. nak beli satu gak, nak letak kat blog saya

terbaru dari saya : banyak pilihan

firdaus khalid.com said...

huh..
kesimpulnnye..kalo intenet baek..
sume boley..kalo intenet cm harem..
hampeh je kan..

amirah said...

Linglung: haha....gua xtanggung..janji lu update biar orang suka apa yg lu merapu..hehe


a kl citizen: sy xjual..hehe..blog ni pon kena tmbh magnet ag lor...tq singgah


firdaus khalid: itula yg penting..lau tenet xdpt nganga je la..hik2..tq :)

Sofia said...

aduii.. nk update tuh yg liat tu...

patutlah, blog i xde kuasa magnet.. kekeke

amirah said...

Sofia: tau xpa..sy pon mcm kamu la..liat update lor

Yaya said...

hik3...mak aih..8x sehari..pengsan...kalau banyak masa free bgus juga...dari membuang masa elok mengisi masa...

afiq aiman said...

perghh guwa terasa part yg xda idea but nak update gak tu...sob~sob huhu

amirah said...

Yaya: eh yaya jgn pengsan..minumla kacip fatimah, beri tenaga..hek2


afiq aiman: erk...sori la ek..tapi lu update ramai je yg baca entri lu..kan2?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails