Saturday, November 13, 2010

Ke'sempoi'an abah vs ketidak'sempoi'an mak

Dikala sang anak ke-3 pulun stdy  kebohsanan di sebuah negeri milik Yang Mulia Paduka Seri Sultan Azlan Shah, terkenang dia akan ayahndanya serta bondanya...apa khabarnya mereka disana, di sebuah pulau bergelar pulau mutiara.?? harap2 makin maintain hensem dan cantik =)
Normalnya sikap mak dan abah kita berbeza. kadang2 boleh dikatakan macam langit dan bumi jauhnya...tapi tetap hidup bahagia berdua...eh2 silap,hidup bahagia bertiga,berempat,berlima,berenam dan bertujuh...(merujuk kpd bilangan anak ya bukan bilangan bini)

Aku selaku anak ke-3 + anak perempuan sulung + anak paling tengah, sememangnya rapat dengan abah dan jugak mak aku. Tapi dalam umah semua kata aku anak abah, bukan2, aku anak abah sama mak :)...nak kata aku rapat dgn abah...bole la, dgn mak lak...bole la...sama2 la...fair n luvly 

Tapi bila mai satu2 hal, aku akan cerita sama ada pada mak atau pada abah

Ketika xberapa bole jawab exam:
anak ke-3: abah, susahla exam ritu, mira xleh jawab
abah: ala bukan kita sorang ja xleh jawab, orang len pon sama
( sejuk hati sang anak...hehe)

kalau gitau mak
anak ke-3: mak, susahla exam ritu, mira xleh jawab
mak: tula dok men sangat, xstudy la tu.....orang exam wat la elok2 bagi skor..jgn dok berangan..bla...bla...blaa (agak2 dah 10 mnt baru settle)
( hati sang anak makin parah)

ketika di shopping di tesco sg dua
anak ke-3: abah3x, nak beli coklat.keropok, eskrem bole?
abah: ha p cepat amik, jgn belek lama2
anak ke-3: hehe...okeh (hati berbunga-bunga)

kalau mintak kat mak
anak ke-3: mak yg comel...nak coklat tu mak, satu pon jadi la
mak: xpayah dok merepek, byk g bnda len kena beli
anak ke-3: ala satu ja mak, ...pelissss
mak: dah2 jum p tgok ikan lagi bek
anak ke-3: T_T...

Lihat lah dunia betapa berbezanya golongan ibu2 dan bapa2...hehe...itu baru satu pasangan suwit, belum g pasangan2 ibu bapa yg lain. ..hehe..yang penting mereka sayang kita, kita sayang sayang mereka (^_^)

Td msj abah,

abah hensem sehat?hehe........

dah 3 jam 45 minit berlalu....tiada reply T_T...wuwuwuw

lihat lah dunia betapa sempoinya abah...haha
(abah jgn marah, mira tau abah xbaca blog mira)


* tgh bosan wat statistik, tekan kalkulator smpai 22 data nk cari jwpn tp dpt SYNTAX ERROR, ohh kejam punya kalkulator!





25 comments:

padin said...

hehehee.. sweetnya...

f_aRa_aINa989 said...

mama saya blh jd geng ayah kamu...

huk3...

Anonymous said...

buat la latihan kira2 dgn kawan baik si ain cute tu..bljr sorang2 mg la susah..cuba kongsi 2 otak utk diselang-selikan, InsyaAllah boleh punya..x byk, ckit..jd la

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

mak n ayah memang berbeza.. kalo yg ni kata boleh yg tu pulak kata tak boleh.. dah biasa dah..

me_nazri said...

sweet!!!...rindu pulak same orang2 di kampung

ain fathihah said...

golongan abah2 memang sempoi.

penaberkala said...

haha, terbaik la ayah, sempoi abis
biasa lah mak..suka membebel tp for sure penyayang yg amat

mereka berbeza, unik dan paling berharga
manfaatkan sementara mereka masih ada

iqbalsyarie said...

alhamdulillah. Moga semua anak dapat menyayangi bapa mereka. Erm.. semantara mereka masih ada, mari sama-sama kita membahagiakan ibubapa kita :)

Rafhan said...

haha, orang lelaki memang selalu cool.. (kdg2 kool sgt pn x elok jgk kn, hehe)

Seimura said...

comelnya entri ni. hihihi..

hanaahmad said...

heyhey..tp sy ngn mak sy lagi ngam..mntk ape sng je..hehe..ngn ayah dh xkamceng dh..hihi

aNiS tHe BumbleBee said...

kan? ayah cool...mummy hot...kita rasa selesa je kt tetengah tu..hehehehe!

Kyuubi said...

wah sempoinya abah awak. huhu.

kalkulator awak tu habis bateri kot. tu yg dpt erroe. hahaha. gurau :P

ikhlas dr,

Blogger 20 Sen

Siti Mashitah Saidin said...

ha.. btoi2... huhuhu~

cimon said...

manje siot!!

hehehe (^v^)

amirah said...

padin: heeh..tQ


aina: giv me 5..hehe


anony: thnx anony w/pon rasa2 mcm tau sapa ni, kmi dok wat gak skit2 sama2...insyaAllah. :)

amirah said...

aisumi chan: 2la, jauh berbeza kan..tQ :)


me_nazri: rindu org kmpg??balik la kmpb :)..tQ


ain: yup, tul2

amirah said...

penaberkala: itula, abah xbebel tp mak la..hehe..apa2 pon rindu mak abah, lama xdgr mak berleter, skali balik umah..nak amek kau...hak2.tQ :)


iqbalsyarie: alhamdulilah,moga kita dpt jga mereka kelak sebagaimana mereka menjaga kita.tQ :)


rafhan: tidak dapat tidak aku setuju lelaki cool beb B-)..tp golongan bapa2 cool bertempat.tQ :)

amirah said...

seimura: entri je yg comel??hik2...tQ :)


hanaahmad: mayb kamu selalu dgn mak...xpon kamu manja dgn mak ek??hehe...tQ :)


anis: yeah mari maintain comel d tgh2 ya..hehe..tQ :)

amirah said...

kyuubi: haha..thnx..kalkulator ni kurang kasih syg kot, 2 yg tunjuk protes..hehe...tQ :)


siti mashitah saidin: tQ :)


cimon: sapa manja??aku? xda lah..hehe..thnx beb :)

Fakhrur Razi berkata said...

hahaha ayah aku dan mak ak terbalik pulak =.="

tpi yg bwh tuh sme owh
kalau ak text msj kt ayah ak dia mmg xkan balas xD

amirah said...

Fakhrur Razi: mak ko kool ayah ko hot lak..hehe
agaknya ayah2 sekalian aj je wat saspen xbls msj kot?haha

MuNsYi SaMa said...

ibu bapa kadang2 beza sgt perangai. Diorang bahagia sbb saling lengkap melengkapi. ade kurang, ade lebih.

mesti abah xreply msg tu sbb die xde mase nk taip msg. call je senang. hehe

amirah said...

munsyi: nk kol abah takot ganggu lak..terus kol umah..hehe

bisikan hati said...

Untung dapat Abah yang sempoi...kalo saya mesej gitu kat ayah saya..mesti dia reply cam nie...

"kamu sihat x nie,ka kamu salah send mesej???...."....
terbantut mau tanyer..hehehe...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails