Saturday, January 23, 2010

Awas kamu-kamu yg tidur lewat!




AWAS!!
Nampaknya semakin ramai yg tido lewat skg nih
ada yg sibuk berfesbuk,berfrendster, berblogging, bertwitter
dan ada juga yg sibuk ber'assignment' di kala malam menjelma
mungkinkah entri 'sering tidur lewat' punya pengaruh??

kepada sesiapa yg ngh blogwalking mlm2 ni singgahla sebentar di sini
bukan nk belanja tp nak berkongsi sedikit fakta
ak tau kbnykn drpd kamu2 yg baca entri ni adalah "kelawar malam"
sgt aktif merayau-rayau di malam hari
dari satu blog ke satu blog
dari utara sampailah selatan, singgah pula di timur membeli sebotol budu..hehe
kamu rajin membaca kisah suka duka kehidupan si dia
kemudian meninggalkan sedikit kesan supaya si dia dpt menyusuli kamu semula

Disebalik kisah di atas, berlaku satu lagi kisah secara 'dalaman' terhadap tubuh badan kamu sendiri..
apakah yg berlaku?.....jum kita terjah!
masa tengah leka di dpn laptop, bdn kita yg selalunya mghasilkan hormon leptin(protein darah yg kawal selera dan rasa lapar) tiba2 semakin berkurang...
bila paras leptin dlm darah kita semakin berkurang, isyarat akan dihantar ke otak sbb nk bagitau bhw bdn kita kekurangan makanan..
lepas dh terima isyarat, kita pon akan bertindak balas
mencari mknn di tgh mlm..selongkar stok2 mknn yg ada
biskut la, roti bakar la, segala jenis jajan la
pastu melangut depan laptop msg2 semula

kesanny akan mnjd semakin parah jika aktiviti malam kita berlarutan
semakin hari pghasilan leptin berkurang
isyarat yg sama akan dihantar ke otak
tindak balas yg sama turut berlaku
mungkin ada penambahan beberapa jenis jajan yg diminati..hak3
bayangkan lah apa yg akan terjadi sekiranya keadaan ini sampai raya cina tahun depan?
adakan diri menjadi 'sehat' seperti ini?


pastu mula la kalut cari mcm2 pil nk kuruskan badan, segala losyen pati halia tempek kat perut
untuk kekalkan bentuk seperti sedia kala
kemudian terjumpa Dr Rozmey...
beliau pon apa lagi..memperkenalkan sesuatu kpd anda, iaitu....

amacam..ada bran??hak3



*tidur time tgh hari w/pon hanya 15-20 mnt dah cukup utk mengembalikan tenaga dan menjaga kesihatan ^_^


24 comments:

FarhanaDr said...

Hahahahahaha.. Betul2.. Sbb tu ade org cdangkan pd lecturer masa blaja dulu kalau nk kurus suntik leptin dlam badan.. Ahaks..

Ku mkan JDM 5.. Hehehe.. Berkesan.. Tapi kalau stay mlm2 mmg tak mkan sbb dh minum JDM 5.. Ngee..

zida said...

ni promote dr. rozmey pny produk ke??
hehehe
;)

Mr. Firdaus said...

xleh nak tido coz pineal gland kurang merembeskan melatonin. huhu x)

Sendra said...

betul tu.utk jadi budak architecture macam aku ni..terpaksa lahh tak tido apa semua..nak siapkan model apa semua bukan senang..hurm..jus mate tu boleh buat apa je??

Che Adlia said...
This comment has been removed by the author.
Zuewairy said...

sekarang alhamdulillah.. masa tdo dh normal;)

amirah said...

farhanaDr: baru tau gak psl leptin2 nie..agak2 lau suntik leptin mahal x?heh
wah berkesan nmpk JDM 5...

zida: haha...xdakla pomot..sj suka2 letak..xpenah lak try..hak3

Mr. Firdaus: melatonin awk dh berkurang 2..mesti selalu tido lewat nie

amirah said...

Sendra: huh..xdpt bygkan bdk architecture wat kerja..JM5 xtau r ok ke x..xnah try

che adlia: wow, satu info menarik...hak3
maybe itula pengorbanan kita sbg studen

zuewairy: kembali normal..bertuah bg kamu =)

Dr House said...

Aku punya tido dah tak teratur dah sebab keja shift.

amirah said...

dr house: yg tu xleh nk elak ..hu2

ismiaisha said...

aku besa dgr ayat nih mira..
"xbujang la kalo tido awal"
haha~
apa2 pun,besa time cuti leh ar tido awl..
kalo time dok u nih,ssah kott..
esemen byak..
msa nak buat 'bnda lain' lgik..
hehe~
:P

amirah said...

ismiaisha: semcm ja ayat 2..hihi
betul3x..mmg ssh la nk tido awl2..
yg pntg masa nk wat 'bnda len' pon kena gak..hak3

..izza.. said...

saya insomnia...hahaha...

penaberkala said...

susah nk tido awal,haha
menarik pic tuh
maju ke depan (perut)

IRIS said...

Amirah,

Minta royalti promo produk nih dari pengasas itu.

Btw, selamat berjaya buat kamu.

amirah said...

izza: lg la parah cm2

penaberkala: oh hidup mesti maju..hak3

iris: xpela sy ikhlas..hehe
thnx ya..moga berjaya utk kamu juga ;)

avid gunner said...

patut la perut aku berlapis semacam..

amirah said...

avid gunner: haha...dh brp lapisan la agakny..

kamezaim said...

kamezaim tidur awal.. xpernah tidur lewat.. selalu tidur awal pagi dalam pukul 7 macam tu.. hahahaha musang pun serender.. kuikui

amirah said...

kamezaim: haha...gila cekang mata

zety said...

ohh.cmtu ke.ni semua lab report dr.kartini punye pasal lah~

amirah said...

zety: ak setujuk sesgt...adoyai
sem depan tobat xmo ngn beliau..

HAZWAN17 said...

alamak ak pn slalu tido lewat...
tgk bola,online,main game dll huhu

amirah said...

hazwan17: yaka...lu pikir la sendiri..hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails