Thursday, January 7, 2010

Betulkah ibu bapa diutamakan?


Tanpa berfikir panjang aku menjawab "ya saya utamakan ibu bapa saya"
aku pasti kamu semua begitu. bagi yg punya ibu dan ayah pasti jawapan kita tiada beza.
Siapa yg x sayang mak ayah kan? Aku percaya kita semua sanggup berkorban utk mereka.
Dan mereka pula berkali ganda sanggup berkorban demi kita. Semua bnda dilakukan utk melihat anak2 bahagia. cuma kita sbg anak, sedar atau tidak akan pengorbanan mereka.

Mari fokus sebentar tentang mak@mama@mami@ibu@ummi kita
Sedari kecil, mak lah yg selalu dukung, selalu memandikan kita, hilangkan najis kita, memakaikan pakaian utk kita, mempersiap siagakan diri kita dengan wangian bedak baby johnson sehinggakan kita digelar bayi comel of the year. Indahkan waktu itu?

Pabila kita sakit, setiap mlm mak menjengah/stay up menjaga kita. memeluk kita sehingga kita berasa selamat dan selesa. kita pula akan nyenyak dalam dakapan lembut seorang ibu sehingga esok menjelma. Indahkan waktu itu?

Beralih pula kepada sang ayah@abah@daddy@papa@baba@abi kita
Ayah selalu marahkan kita, mukanya sgt garang seolah tiada rasa belas kasihan. jarang sekali kita tenggelam dalam pelukan sang ayah. jarang sekali ayah bersama kita. tapi kita percaya bhw kita sentiasa dihati ayah. ayah keluar di pagi hari membanting tulang 4 kerat, bekerja sampai ke ptg demi keselesaan dan kemewahan anak2nya.

kita sebagai anak pula sgt bangga dengan ayah. seringkali mengambil kesempatan di atas "kesenangan" ayah. habiskan duit yg diberi dgn rakus. tak terlintas langsung kepayahan sang ayah mengumpul duit. mgkinkah kita begitu kerana kita belom menjadi sang ibu dan sang ayah?


*Begitu bnyk pengorbanan insan mulia yg bergelar ibu bapa
tapi benarkah kita mengutamakan mereka??

13 comments:

shuko said...

yupp..utamakan may ayah..sntiasa ingt kt diorg..

Mi vida said...

tinggal ayah je skrg ni..moga dpt brbakti dengan sebenar2 kebaktian kepadanya...ibu,moga bahagia di sana..

ain fathihah said...

sebagai anak ayah, aku bantah qoute ni.

hehe

BANTAH!

"Ayah selalu marahkan kita, mukanya sgt garang seolah tiada rasa belas kasihan. jarang sekali kita tenggelam dalam pelukan sang ayah. jarang sekali ayah bersama kita."

bg aku, Baba aku la superhero paling hebat. dia tegas bila aku buat salah, dan sentiasa ambik berat psl anak2. aku xpenah rasa peranan ayah ni cuma sekadar 'tukang cari duit dan membanting tulang untuk keluarga'

hehe. sj je nk kasi penuh ruangan komen hg, mira..


p/s : bila nk buat nasik goreng neh?

fairul afif said...

mak n abah...bile aku nk jdi cam mak n abah lak...sigh

amirah said...

ain: ya btl.tugas seorg ayh mmg bnyk..xtertaip aku

shuko: bgsla

mi vida:moga tabah dan berbaktilah pd yg masih ad

fairul afif:insyaAllah suatu hari nnti

anys said...

yup..buat setakat nih memang utamakan parent dr friends...
tp ada gak owg yg tak utamakan parents..

nikillas said...

of coz la kan.. utamakan keluarga.. family first.. utamakan apa yg perlu diutamakan.. hah..!!

anda kena buka ruangkan untuk [name/url] pada ruangan komen supaya senang org yg ada selfhost komen di blog anda.. PEACE..!! ^__^

http://www.nikillas.co.cc

Zuewairy said...

erm... entry kamo membuatkan ku rindu kpd ibu-bapaku;)

amirah said...

anys:bgs2..jum utamakan parents

nikillas: ok..akan dicuba

zuewairy:hehe...sma r.

rizputra7 said...

jangan lawan mak ayah..nanti hidup tak berkat

hans said...

yups
hormati ibu bapa masing2
sayangi mereka seadanya

seimura said...

aku sayang mak abah aku... alamak... sedih la plak tibe2. maklum le duk jauh..huhuh.

amirah said...

rizputra7:btl2

hans:love our parents..hik3

seimura:huhu...sabo2 ye..jgn nanges

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails