Friday, January 8, 2010

Betulkah ibu bapa diutamakan? part 1

Sambung persoalan entri lepas ya anak2..betulkah ibubapa diutamakan??
sblum tu just nak ingtkan entri nie utk semua termasuk diri sendiri..
like i said ramai ja yg utamakan ibu bapa dari segi lisan (mulut aja kata)
secara realitinya xramai yg cm2..ak bg sikit contos sambil mkn corntoz ..

Situasi pertama
Agak2 berapa kali dlm sehari kita msj mak/ayah kita? xterkira kah atau sebalikny?
lau nk bndgkan ibu bapa, gelfren, buayafren, n member kita
siapakah yg plg kerap kita mesej-mesejing?
pernah x tnya membe cmni "ang ni ak tgok asyik berkepit ngn nset ja, nk telan nasik pon nset kat tgn, dok msj sapa?
si kawan berkata "msj kwn la (sambil senyum penuh makna)"
xpernah lak kita dgr/jrg dgr jwpn cmni "ak msj mak aku..rindu la"
lau ada bertuah tul si ibu...hik3

Tp ada gak anak2 yg kerap msj parents tau..especially bila tiba hjg bulan
sure parents seronok tgok msj dari anak kesygn ...
pastu berubah muka apabila membacanya...


ya..asal ckup bulan tibalah mesej begini...hihi
ada yg baik skit mntk bantuan time hjg sem ja
yela xnak nyusahkan mak pak..kan2?

Situasi kedua
Lebih kurang sama ngn situasi pertama. persoalnnya pula..
selalu gayut ngn parent time bila?
"erk...xpernahla...ckp kejap2 ja, tu pun lau ad krdt.."
lau x miskol ja pastu parents kol la balik

Biasanya situasi begitu bukan?
tp berbeza pula dgn bf/gf /member kita..
xda kredit? xda hal la..on da spot g carik
tp beli krdt 2 agak2 gna dwet sapa?..parents?..atau dwet pt la kot

tapi xsemua org begitu, sesetengah ja kot..xpon xsampai stgh..kan2?
apa2 pon aku pasti parents tetap di hati kita semua
walaupon kdg2 kita xtnjk perasaan begitu kat parents hanya kita sj tau setakat mana kasih dan sayang kita terhadap ibu bapa


* teringat kata2 drpd entri cik seimura "lau kita kol mak ayah every day dapat pahala tau, sebab kita senangkan hati mereka ^_^"





23 comments:

missiesya said...

btul 2..kdg2..time ujung bulan bila mkn magi bru ingat prent
huhu..mnta simpang mcm 2..

farah said...

memang betul tuu . setuju sangat .
sealu dah senario macam ni berlaku

amirah said...

missiesya:lau hari2 mkn megi, hari2 ingt parents..he2

farah:aah,termskla diri kita sndiri..huhu

Anonymous said...

ak tringin nk msg2 ngn mak ak 24 jam,
tp apakn daya beliau pon x gna hset.

avid gunner said...

situasi 1st..
saya terasa.

Liyana said...

selalu diutamakan...saya dah besar3 ni pun, nak beli pape, mesti minta izin, sampai takut nak beli if beli tanpa persetujuan dia

amirah said...

anon:kol la

avid:sama2 la terasa

liyana:oo...bgs r..jrg ad org cm2

Muhammad Hanafi Bin Sulaiman said...

Salam. mencelah sikit2..hehe
itula manusia kini, lebih gemar berfoya2 dgn teman berbanding duduk bersama ibu bapa. Call kalau duduk jauh, berapa kerat yg call mak ayah die hari2?? Alasan, bz.. tp BF, GF?y still have time? GF, BF tu ke yg menjaga kita kan??

amirah said...

hanafi:thnx tego n singgah cinie =)

Zuewairy said...

ya amirah.. parents tetap dhati;)

Che Adlia said...

my fren ade yg mmg slalu call mak ayah die..tiap2 malam kot..saya sgt kagum..

sy nak call mak ayah selalu, tp takut ganggu la plak..hehe..

angah iza said...

bagus entry awak....saya suka....

bolatslumber said...

situasi 1
yerk setuju cngt=)


situasi 2
bdk2 skrang,,,klaw nk call parents sendiri pown berkira kowt,,klaw call gf/bf x penah nk berkira kn?kn?

walaupapepown ibu bpa tetap no 1=)

JMR said...

tp yg lagi pelik, kebykan anak ada henpon lg canggih dari mak bapak...huhu

IRIS said...

Salam Amirah,

Waduhhhh entry kamu ini sungguh lah best.

Bak kata lagu, meminta pada yang ada...merajuk pada yang sudi memujuk.

:)

amirah said...

zuewairy: always be =)

che adlia: rumet sy cm2 r..kagum2..kol ja mak ayah sbb mereka mgkin menantikan kbr kita =)

angah iza: thnx alot.. =)

amirah said...

bolatslumber:mungkin ini realiti..yup parents no 1 no matter what

JMR:erk?..biasa la 2

iris:salam, thnx2 =)..siap ad lagu g..hik3

Eyriqazz said...

Tanpa ibu bapa siapalah kita..

Great Teacher Onizuka

muhdzahari said...

#1 belum pernah. tak tahu lah selepas ini bagaimana. #2 pula selalu. hu hu..
esok nak exam, malam ni baru cari mak. haih..apa nak jadi. *sambil menggeleng-gelengkan kepala*

amirah said...

eyriqazz:btl 2

muhdzahari:geleng2 kpla jugak..huhu

mka said...

huhuhu...tak dpt buat macam tu sebab mak bapa tak mampu huhuu

~0~ said...

aku bergayut berejam ngan mak aku..huhuhuh

amirah said...

mka:ala...brtmbh rindu le cm2..

~0~:wah..kagum2

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails