Wednesday, February 10, 2010

Aku jumpa ini bila blogwalking

Aku rajin jalan2...melawat blog kamu2 yg mengancam
cuma skrg nie xberapa rajin jalan2 disebabkan xdak bajet...(bajet masa)
aku xda byk pengalaman dlm dunia blog nie...so aku gemar membuat pemerhatian
so nie la result pemerhatian aku selama nie...
antara blog2 yg selalu terjumpa di kala blogwalking, yg punya tujuan masing2

di mana ada blog bertujuan utk berdakwah....100% dakwah ..no corner2 melencong ke arah lain
blog camni mmg bgs la kan. Blogger tu mengaplikasikan teknologi utk berdakwah. Dia ada ilmu dan nak pula dia berkongsi dgn kita2 yg kurang ilmu agama nie, so secara x langsung ilmu yg kita xtahu kita boleh dapat dgn berblogwalking.


ada blog yg 100% pasal life dia, ke mana dia pergi, sama siapa, buat apa, pergi menaiki apa, pukul berapa sampai destinasi dan sebagainya...pendek kata memang lengkap la aktiviti pasal hidup dia. blog camni kadang2 menarik utk dibaca, tapi kalau dah selalu sgt update pasal diri sendiri mungkin akan mengundang bosan bg aku utk membacanya...kamu pula cmna?

ada pula blog yg 100% cerita pasal artis2 malaysia mahupun international. macam2 gosip terbenam dalam blog2 berunsur hiburan camni. kalau ada siapa2 yg berminat bndalah gosip nie xpayah dh beli "mangga" atau majalah2 hiburan yg len. cuma perlu apa??cuma perlu terjah blog yg punya objektif sebegini.


ada lagi blog...yg aku rasa ramai berminat menjengahnya. blog yg bertujuan menyebarkan segala mak nenek tutorial2 tentang blogging world dan blog yg berkongsi macam2 pengetahuan kpd si pembacanya. blog camni aku kategorikan sbg blog yg berfaedah dan xrugi kalau kamu2 semua membacanya. banyak benda boleh dipelajari dari blog tutorial especially utk aku yg baru bertatih dalam dunia blog. dan byk juga pengetahuan yg boleh dihadam daripada perkongsian blogger seperti ini. cuma mampu or xmampu utk dihadam.

ada blog pula yg menceritakan hal2 dating dia bersama si 'dia'. menceritakan perasaan dan emosi kepada si dia. segalanya cuma dia dan si 'dia'. Ya aku faham akan situasi sedang hangat bercinta. semuanya indah dan sudah tentu penting utk dikongsikan kepada 1 dunia...lagi pon itula tujuan utamanya tuan punya blog membuat blog...moga2 pasangan seperti ini berjaya ke jinjang pelamin. kalau tak buat penat ja taip mcm2 dalam blog..


pastu jalan2 lagi, terjumpa blog yg agak kurang disenangi...kenapa??
kerna blog itu mengandungi kata2 maki hamun atau kata2 lucah
kalau setakat melepaskan marah/xpuas hati tu biasa la kan...bila dh marah emosi xstabil mulut pon makin kencangla...itu aku faham
tapi blog ni sememangnya dari mula sampai akhir xlengkap tanpa kata2 "kesat"
mungkin strategi blogger tu kot??nak naikkan traffic..
bila blogger lain menegur, si blogger nie publish entri "khas" buat si penegur.pendek kata
si penegur akan menjadi "bahan" entri seterusnya
so biar je la dia dgn dunianya..


memang banyak bebenor pemerhatian aku nie, cuma kalau nak cerita panjang nanti bosan pulak. lagipon kamu2 lebih expert dalam blogging ni. kira dah lali r dgn blog2 yg aku cerita.
tapi ada lagi yg nk tulis....xpa2 xyahla..ni pon terlebih sudah.




25 comments:

Fiq said...

byk jugak species blog ni yerk.. hehe=p

~0~ said...

hehe...memacam kerenah blogger nie...

ila-ali said...

ada juga blog yang cari duit...penuh dengan iklan...sampai terfikir, ni nak sampaikan maklumat ke nak jual iklan?? hehehe...terpulang kpd masing2.

Jijahh @ f.k said...

mmm memacam lam sesawang ni ...

amirah said...

Fiq: emm byk2..spesis blog fiq pon ad

~0~: mcm2 ada...hehe

amirah said...

ila-ali: aah, spesis blog wat dwet xsmpt nk cerita. blogger tu nk wat side income la kan..terpulg pd msg2

amirah said...

Jijahh@f.k: emm...mcm2 :)

Mr.Z said...

wah..blog pun ada jenis2 dia yek..but slalu nampak , blogger cita pasal personal la.. :)

Sendra said...

Aku baru ingat nak tulis ni lepas ni,tapi kau dah tulis..takpelahh.cancle lah nak tulis pasal ni..nway,pandai juga kan kau tulis..aku ni ada tak blog jenis dakwah??heheh

amirah said...

Mr.Z: betul, ak setuju

Sendra: weh lau kau nak tulis, tulis r wat sambungan ke..hehe

selama aku skodeng blog kau, byk tulis psl kehidupan tp bukan personal life kau...i like

Zuewairy said...

erm..pelbagai jenis blog.. ade sesetangah blog rojak trs..

Che Adlia said...

sy xberblogwalking sgt sebab line kdg2 xda..hehe
tp selalu je singgah blog ni..hehe
suka x? =)))heee..

touyakaruma said...

Klu blog Touya , Touya lebih berkonsepkan santai dan kadang-kadang tu kritik juga cara hidup orang zaman sekarang .

mrdzy said...

woot3~ totally memang banyak lagi jenis blog kat dunia ni~ sebab before this aku pernah jadi silent reader~ tapi type yang last sekali yang ko mention tu,aku suka sebab aku pernah buat post macam tu kot~ muahaha~

amirah said...

Zuewairy: aah..betul2

Che Adlia: tima kaseyhhh selalu singgah :)....suka 13x..hehe

amirah said...

touyakaruma: konsep santai yg best nak baca...teruskan touya..hak3

mrdzy: dush3x...kena btg hidung ko

noor afzan said...

haaiiiii~
betul2..
saya suka yang berinformasi..=)

-afiera- said...

eheh .
ragam makhluk2 blogger (^__^)

amirah said...

noor afzan: suka gak blog info

-afiera-: ragam manusia, mcm2

ismiaisha said...

aku la tu blog yg rojak..
ikut mood..
hehe~
:)

bellar0ssa said...

amirah.rase2..blog aku ni pasal pe ek.hehe.

amirah said...

bellarosa: suka blog kamu :)

N@zihah said...

Slm,pandainya kmu describe blog2 tu.HEHE.
Ya,setiap blog pasti ada kategori2 mereka seperti yang kamu cakapkan tu.

iqbalsyarie said...

Dah ziarah my blog?so...what do u think bout mine? =)

amirah said...

iqbalsyarie: blog kamu bermanfaat

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails