Friday, February 19, 2010

Realitinya realiti TV


" Aku nyaris2 nk pi audition AF8 ritu" kata seorang teman lama

" Weh ang masuk la, t aku sokong ang" kata aku (sokong pakai air luir, no sms)

" Mak aku la, masa hari audition tu aku semangat bgn pagi, siap2 tetiba mak aku suruh hantaq dia p kerja..sebelum tu singgah makan dulu, then mak aku nak beli somethingla..last2 aku x p audition," kata teman lama

Memang kelakar schoolmate aku sorg nie, cerita bukan main sungguh2 dia. Aku tak berapa rapat dgn dia tapi entah mcm mna masa rncg nk lepak Queensbay tetiba dia ada sekali. mungkin itu menandakan Dia dah menentukan perjmpaan kami utk merapatkan ukhuwah. Alhamdulilah.

Tak sangka bebudak sekolah aku pon boleh berminat dgn realiti tv ni. Entah betul entah tidak budak ni nak masuk AF. tak leh bayang mcm mna la dia dlm AF. mesti lawak ah.
oklah aku nak cakap psl realiti tv...apa yg rialiti sgt?
aku tak ikut apa2 rancangan realiti tv masa kini..tapi mcm dh dpt agak mcm mna contestant dia, juri dia, audience dia....style program cmna...cewah(bajet ja)
dalam banyak2 realiti tv yg aku pernah tertengok, mesti ada bnda nie
iaitu SMS..apedah, semua org tau, dh nama pon realiti tv...adesss
k ar xmau cita psl SMS, semua tere dh

usha peserta jum~
bagi peserta lelaki, mestila mempunyai muka ala2 jambu gitu,...tapi bukan auwww ya
kalau auww mmg out dh, tapi lau hensem lagi baguzz.. kenapa?
laki2 spesis nie target dia mestila anaks2 dara, adik2, ahkak2 di luar sana utk mengundi
org pompuan ni bukan buleh tgok mamat2 jambu+hensem=histeria jadinya..haha

bagi peserta wanita, syaratnya mesti r cun melecun, xpon kiut miut mcm Lisa Surihani
targer?? bro2 bajet hensem, bapak2 macho n laki2 kesunyian
depa2 ni la yg akan pulun meng'sms' peserta wanita ni

pastu peserta2 yg cukup2 syarat,
jenis alim2 r, mcm pakai tudung or pakai kopiah bg lelaki
target dia makcik2 kat kmpg, depa pon pelanggan astro gak
so xleh ketepikan cita rasa pengguna kan.
lagi satu, peserta yg xberapa cantik tapi punya suara sedap...sluurrpp-y
yg ni kononnya nak gtau yg w/pon xdak rupa tp dia leh menyanyi dgn amat baik sekali dan sadisnya terkeluar jgk di mggu2 terakhir...huh..sedih i tau
dun wory, dia pasti akan 'bersinar' di luar (janji2 si adik maniss)
last2 mcm tu jgk, balik kmpg....

pasti kita skodeng juri pulak...ayuh~
juri ni plg ramai 3 org la kot, lau 4 tu mcm byk sgt, gpon audience bukan nk tgok juri sgt
sbg pengkritik, depa ni msti ada ilmu ttg dunia seni
biasanya juri wanita lebih ramai dari lelaki
juri wanita biasa pilih yg agak2 otai, tp masih mentain muda(aset tuh)
sorg lagi juri wanita muda tp byk pengalaman, sweet2 gitu..feewitt
then sorg juri lelaki yg mukanya ala2 serius dan macho, kritik pon boleh tahan tahap kepedasan mulutnya, juri yg sorg ni akan dibenci audience sbb kutuk2 bakal bf dlm mimpi depa.

pastu nk usha audience lak, perlu ka?
eh penting woo audience ni, lau x xhidup realiti program tu
biasa audience 'act' ja lebih, buang dwet buat banner, buat t-shirt, cop muka org 'artis' kat t-shirt, kat pemadam,pembaris, dll
wujudkan fan club la, skali ngn jwtnkuasa kelab la
padahal mamat tu belum jd artis g..untung bdn~
bila mng, "hadiah ni semua utk korg, tnpa korg siapalah sy"
haha...biasa sgt..(untung fanatik dia :p)

*yang di atas cuma pendapat aku sbg penonton tak tegar. mungkin ada salah mungkin ada benarnya. setuju/ tidak komen dulu, baru tau kamu2 audience mcm mna.



16 comments:

Fiq said...

kenapa ramai yg nak jadi penyanyi? dah habis ke profesion kerjaya kat Malaysia??? Hmmm...

seimura said...

banyak sgt program reality tv. smapai nak termuntah huhuh.

sakura_aainaa said...

ak mcm tau jek spa org tuh.. haha!

bellar0ssa said...

hmm suke tengok raja lawak.tapi muak dan nympah gile ngn lawak tak jadi.tlglah jangan buat lawak bodoh yang tak sampai..

ain fathihah said...

haha. aku rasa kerjaya 'artis' lah yg paling tak menjamin masa depan. masa glemer je lah ada income pun, lepas dah habis musim glemer, dipersilakanlah balik kampung tlg mak jual sate

KaorU IchibaNa said...

ha..ni lah realitinya!!XD

amirah said...

Fiq: nak kejar glamer kot

seimura: tu la pasal, tak tertengok

bellarosa: yg lawaknya tu pengacara bukan peserta...hehe

amirah said...

aainaa: yg pasti bukan hang...ngeh3

ain: haha, betoi2.meniaga sate lg bgs leh la bkk cawangan ka hapa..hihi

amirah said...

KaurO IchibaNa: yup, ni la ap yg aku rasa

chelia said...

raja lawak suka zizan n johan je..
af kureng sket..tp layan je..haha..undi x pon.. jimat kredit..hehe

Mr.Z said...

kadang2 tu tgk juri pilih mcm x kena je, ada yg setakat hensem tapi bakat x da..same as women..lawa tp bakat 0..

amirah said...

chelia: aah,depa yg lawak pon.xyah undi buang kdt, bek msj parents..hehe

Mr.Z: its all about pakej n marketing kot

maCy said...

nmpak cm ape je kan.. tp tu sume benar2 belaka.. :)

amirah said...

maCy: yup, i think dats the reality

Nurul Ain said...

ske gak la tgk AF or rancangan realiti len..tp xpnah undi and xkan pernah mengundi..wuwu..

(^.^)

amirah said...

Nurul Ain: bgs2, anda suka berjimat..wuwu :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails