Sunday, February 28, 2010

Alasan si pemalas



Situasi 1
~isu submit assignment
bagi pelajar yg cemerlang...ewah2, hantar assignment sudah semestinya on-time, bahkan lebih A1 lau submit b4 dateline. Bagi lah apa2 kerja pasti disiapkan dgn cemerlang tanpa minum kopi dan makan pasta.
bagi pelajar yg pemalas...hantar assignment out of time, yg penting hantar...w/pon dh berminggu-minggu dateline tapi digigihkan jua utk hntar tugasan. Anggap saja pelajar ini kekurangan bahan/masa/tenaga/wang... dsb..

Situasi 2
~ isu ponteng kelas
rasanya isu ni semua org pernah buat kecuali aku?...hehe...xbaik xtipu
ponteng kelas adalah perkara luar biasa sedikit bagi pelajar cemerlang, sekali ponteng mau ketaq satu bdn..berpeluh-peluh mcm dh wat satu jenayah besar...
tapi sebenarnya pelajar cemerlang pon ponteng kelas jugak tapi alasannya kira ilmiah la jgk..
ponteng sebab nk stdy dlm bilik, nak fokus lebih2, aura stdy melekat ketika berseorangan..ecece
bagi pelajar yg malas sedikit, ponteng2 ni dh xterkira r...alah bisa tegal biasa..
alasan pon kira standard r>> bgn lewat, xtau ada kelas ganti, lecturer ajar xmasuk, xciap assignment dsb..

Situasi 3
~ isu test+kuiz+pop kuiz
biasa studen pasti hadapi semua bndalah ni..komplen 13x pon dasar ni xleh di mansuhkan
bagi pelajar cemerlang, no hal la.."saya suka test, test suka sama saya"
"test seterusnya pula bila ya"....adess...
bagi pelajar xrajin>> asik2 test, bila tahun mo stdy? tugasan dhla tingkat tinggi...
tersangatla tidak bersedia dari segi fizikal dan mental, yg pntg masuk, jawab dan tawakal..
hanya itu yg termampu....sedih2...


ketiga-tiga situasi di atas hanya lah pendapat aku dan diutarakan berdasarkan pengalaman
semasa hayat dikandung badan...
pengalaman kau dan aku berbeza, dunia yg sama tetapi kehidupan lain2
so kungsi pengalaman jumm ^_^

15 comments:

ain fathihah said...

haha. aku cuma suka masa musim exam. takdak kelas!

Mr.Z said...

ponteng kelas adalah perkara luar biasa sedikit bagi pelajar cemerlang? ada gak pelajar cemerlang slalu ponteng dengan hati yang tenang, result pun gempak..haha :D

Fiq said...

erkk... aku macm kategori malas ajer... ahaha

FaTiN said...

aku suke ponteng aktiviti bersukan. hikhik!

amirah said...

ain : stdy week skali...hehe

Mr.Z: mmgla ad, depa ponteng sbb stdy la..mcm awk kot??heh

seimura said...

hehehe... ponteng bersebab xpe lah. kdg2 saje ponteng sbb nak 'lari' drpd sesuatu haha.

Fakhrur Razi said...

ahahaha situasi tuh sume pnah merasa
xD

amirah said...

Fiq: mcm malas?...kau rajen r fiq..hihi

Fatin: i like...

amirah said...

seimura: ahh alasan...hehe

Fakhrur Razi: yg mna 1?..lau positif bgs la.. :p

♥CIK SHA♥ said...

hok3..isu antar lewat esaimen x prnh wat..tp kalau wat las minit prnh le..(^_^)

ponteng kelas x berani buat..takot!!!

owh..memang x gemar sgt kuiz2 tuh..kui3..

tu le pngalaman masa blaja dulu..student yg nak kata baik sgt x..nakal sgt pun x..sedang2 je..hoho..

IRIS said...

Warna baju itu cantik bah.

=)

Jangan malas2 tau....tangguh, tunda, cuai, leka...bukan budaya hidup kita.


semoga berjaya Amirah.

amirah said...

CIK SHA: oo...cik sha yg sedang2 aja :)

IRIS: huhu,,sy akan cuba..thnx iris :)

ismiaisha said...

"tangguh2 mencuri masa..
masa jg disia2.."

>>pesanan utk dri sndri..
haha~
aduii...kne btol2 kt btang hdung..
uhuk3~

moon said...

mira...napa pas baca nih aku rasa 3-3 soklan pon aku trmasuk dlm golongan pelajar malas ha???adoi3...

amirah said...

ismiaisha:..mmg nk bg kena btg idung ang pon :p

moon: aku tulis ni pon sbb aku wat semua bnda 2..yg tergolong dlm pljr kurang rajin..hehe
so kita serupa...terimalah kenyataan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails