Saturday, March 13, 2010

memanfaatkan teknologi sepenuhnya



Tajuk macam karangan budak sekolah tingkatan 3
Teknologi ada macam2, ckp ja dari segi ap?
komunikasi? mencari maklumat? perindustrian? penyiaran?
macam-macam ada

cuma adakah teknologi ini hanya memberi kelebihan pada kita?
oh sudah tentu tidak,
'kalau nak bini cantik mesti terima sikapnya yg queen kontrol'
lebih kurang cm2 la situasinya...ada baik ada buruk
yang baik dijadikan teladan, yg buruk dijadikan sempadan

Situasi 1:

on ym..(aku tegur classmate, syadida nama diberi)

aku : salam, dida
dida : salam..ya
aku : apa nama simposium kita?
dida : xtaula...ain xkan xtau
aku : hehe..k2...aku ym ngn dia lak
dida : bukan ka 1 rumah?
aku : aah, bilik asing-asing
dida : tudia aih...menggunakan teknologi utk berkomunikasi
aku : mesti...hehe

Situasi 2

'tut..tut....new message from aina celcom'

aina : mira, mira nak masak nasik ke nak hangatkan lauk?
aku : aina katna?
aina : kat bilikla...malas nak g sana...hehe
aku : ceh....meh aku masak nasik
aina : haha...kite dh rendam periuk td..

sebenarnya bilik kami sebelah-menyebelah saja


Skrg ni semuanya mudah...kalau fikir cara berkomunikasi org dulu2 lagi payah...nak2 org zaman batu..ciap bagi isyarat asap g...ingat senang nak nyalakan api utk keluarkan asap? susah woo..profesional ke x makan masa gakla. nak kena cari kayu la, batu la, pastu kena cari tmpat yg selamat dr binatang buas.

skrg ni dh xperlu kot nak wat cm2. semua dh ada handphone kan?? taip2 dlm 1 perenggan pastu sent..abis cerita..lain la kalau nset xdak kdt, itu dh lain cerita.

teknologi ni byk kebaikan dan ada gak keburukan dia. contohnya, bila semua kerja menjadi mudah, manusia akan berubah menjadi malas. cuba tgok org dlu2..bukan main fit bdn dia, sebabnya dia rajen ke hulu ke hilir mencari sumber utk dia hidup. kita pon cari gak sumber tapi kes dia lebih adventure la..hehe..redah hutan sana-sini, pnjat pokok, redah sungai..mau x adventure cm2?so kesimpulannya, manfaatkan teknologi sebaik mungkin dalam erti kata lain guna utk bnda2 baik je la k......choww...











11 comments:

nomorelonely said...

budak tu comel!..hehe

mrdzy said...

betul la tu..teknologi memang bagus merapatkan hubungan tetapi memudaratkan diri sendiri~

jan said...

btol tu.sy kadang2 pon mls nk panggil2 adek sy...:D

amirah said...

nomorelonely: aah..comel2

mrdzy: hemm..betul 2

jan: kena la manfaatkan ...hehe

Fiq said...

baik buruk atas kita yang melaksanakan...=)

cimon said...

jgn membazir kredit...
sayangg tuu...

amirah said...

Fiq: kuasa di tangan kita :)

cimon: 1 sen je...ngeh2

f_aRa_aINa989 said...

mira..ketika itu saya malas mahu pegi bilik kamu...hehe...sbbtu ymjek...kan senang...

penaberkala said...

baik dan buruk kita yg control
mmg tugas teknologi memudahkan kerja kita seharian
nice post

amirah said...

aina: ya2 sy faham ..hehe

penaberkala: kita tentukan cara penggunaan teknology..
btw..thnx :)

+akufobia+ said...

teknologi menyenangkan+memalaskan kita.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails