Friday, March 19, 2010

Bila penat, mood jadi kacau


salam.
penat ..penat...penat...terasa diri amat penat bak pekerja kontrak yang sedang membancuh simen di bawah pancaran ultra violet. Mcm mn agaknya kerja sebegitu? setiap hari membanting tulang, kerja di tempat yg penuh debu, membahayakan kesihatan, menanggung risiko nyawa, cuma berbumbungkan awan, bermandikan peluh drpd cahaya matahari 36 degree celcius,...sangat perit bukan?..melainkan kamu sudah biasa keadaan sebegitu ataupun kamu tiada perasaan..

Bila penat mood aku jadi kacau..biasanya aku seorang yg suka buat xtau dgn keadaan sekeliling, maksudnya aku malas nk amik port dlm otak aku fikir pasal benda yang xperlu. bukan nak kerek cuma aku xnak bermain dengan emosi yang membebankan. Orang kata kalau ada masalah luahkan saja dengan air mata, tapi aku rasa luahan mcm tu hanya akan membebankan, membuat kita fikirkan masalah tu dengan kerap so mgkin dengan hanya buat dek masalah xkan settle tapi emosi still under control......apa2 pon maintain beb...

Tapi mungkin itu style lelaki kot, sebab tu lelaki terkenal dgn sikap rileks, kalau ada masalah kecik xkan riuh sekampung kan?...cuma wanita sj yang suka kecoh2....kenapa ya?
wanita kaum yg lemah, setiap masalah sukar untuk dipendam, terasa nak berkongsi dengan semua, mengharapkan pertolongan atau sekurang-kurangnya simpati pon dh cukup.
Sebab tu wanita pulak terkenal dengan sikap yang complicated, semua benda dia nak fikir, mood pulak selalu berubah..nak2 bila time period, mntk si lelaki jgn cari pasal kalau tak silap haribulan boleh mengamuk si anak dara..bukan berat sebelah tapi ini kenyataan..bila period, hormon dlm bdn tak stabil so emosi xdpt dikawal.

Dara dan teruna saling melengkapi...

kau resah aku rileks
kau panassss aku cool
kau marah aku senyum
kau jeling aku kenyit mata
kau senyum aku cairrr beb...
~peewwitttt~





16 comments:

f_aRa_aINa989 said...

relax ma fren...tarik nafas...hembus...puh3..kat tmpt ika..ahahahaha....

ain fathihah said...

aku sgt seriau bila mira moody.
takut kena marah.
hahaha

penaberkala said...

mood mcm angin..
time sepoi2, indah rasanya
time taufan, nah ambil la kesannya,haha

amirah said...

aina: hehe...ok2

ain: weh ak xmoody la...jgn seriau..hehe

penaberkala: haha...betul gak, tp sy jrgla nk taufan2 nie

Fiq said...

haha... td masa i gi seminar Industrial Training, penceramah ada sentuh pasal otak.

pompuan mmg pk complicated giler2. setiap satu ada kaitan dengan semuanya.

lelaki? fikiranya penuh dgn kotak, di mana setiap kotak utk 1 perkara dan setiap kotak tidak berkait antra 1 sama lain. paling dasat, lelaki ad 1 kotak dipanggil The Nothing Box, di mana di sini la fikiran lelaki bila sesuatu yg comlicated berlaku. sebab tu lelaki selalu jer nampak rileks...=)

amirah said...

fiq: waa...sistematik betul lelaki ek, byk kotak, 1 kotak 1 bnda...patut r para lelaki xserabut..
weh fiq ak nak kotak The Nothing Box gak..hehe

seimura said...

aku suka kata-kata yang last tu. weeeee~

amirah said...

seimura: tq.aku pakat tulis ja ap yg terlintas...hehe

Anonymous said...

Cool..

Try this blog,read few entries..i found it very funny and interesting

www.fdausamad.blogspot.com

+akufobia+ said...

jom try kerja buruh.apa rasa.haha.

Adila Ady said...

kalau badmood..saya akan cuba jauhkan diri dari kawan2..takut nanti terkeluar benda2 tak patut..sian dorang.

amirah said...

+akufobia+: jum2..haha

adila ady: cara terbaik cm2..lau sy snyap ja..

+akufobia+ said...

tak nak la.dia rasa la sorangsorang.tak sanggup.haha.

amirah said...

+akufobia+: xkan fobia kot?hehe...

ApisDNoizy said...

a'ah... mmg rase cm tu... so mean kte ney normal... papepn yg penting sabar :))

amirah said...

ApisDNoizy: yup sabar je la

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails