Sunday, March 21, 2010

Oh kawan


Tumpang tanya sikit? Apa maksud kawan?...dah rasa nikmat berkawan?
Nak tau sama ada dh rasa nikmat kawan atau tak cuba kamu bergaduh dengan kawan dulu, tengok aka observe apa yang berlaku...adakah..

~ dia tunjuk protes terhadap kamu?
~ dia terus-terusan berdiam diri?
~ dia terus memutuskan hubungan dengan kamu?
~ dia meminta maaf atas kesalahan sendiri?
~ dia buat bodoh seperti tiada apa yang berlaku?
~ atau dia tikam belakang kamu guna pisau rambo?

Kalau dia minta maaf atas kesalahan dia kira ang boleh la nak buat kawan sejati
kalau dia tunjuk protes/buat bodoh, ang xyahla buat dia jd kawan
yang lain2 tu pepandaila kaji sendiri

Kalau kita nak tau kekuatan sesuatu perhubungan, perhubungan itu perlu diduga terlebih dulu. Kalau dugaan sekelumit kuman pon dah surrender masakan dugaan sebesar-besar alam dapat ditempuh. Sama juga dengan hubungan antara kita dan kawan2. Bila ang ada problem, ang mengadu kat aku tapi bila ang riang gumbira ang tinggalkan aku<

Bukan senang nak menjaga hati kawan. Kalau rapat sangat pon payah, sikit2 terasa, banyak2 terseksa teruss..hoho. Tapi xkanla small matter pon nak terasa kan?..setakat ang mesej dia reply 2 3 jam pastu atau pon dia xreply teruss xkan ang nak panass kot?..Nak2 kalau ang mesej benda urgent kat dia, tapi dia xreply..rilekks k..
cuba fikir dari sudut positif<
dia bz la 2, tak pon xckup kredit nak msj 1 sen pon...kan2?


Kalau kita nak kawan layan kita first class kita pon kena la jadi kawan first class k

- Kawan bila mana kita terasa senang sikit, kita nak dia senang sama2 dengan kita
- Kawan bila mana dia perlukan kita, kita dengan senang dan seikhlas hati hulurkan bantuan
- Kawan bila mana dia bahagia, kita tersenyum dalam hati
- Kawan bila mana dia sedih, gembira, kita dapat rasa kesedihan/kegembiraan dia
- Kawan bila mana kita berdoa, kita mendoakan kebahagiaan kawan2 bersama


Persahabatan adalah satu hubungan yang indah,
Kau ketawa aku gembira
Kau gembira aku tersenyum
Kau terluka aku sedih
Kau sedih aku susah
Kau susah aku resah
bila kau tenang aku jadi senang
(^_^)





**ehem2...siapa mo jadi kawan aku?
inilah masanya untuk kita sama2 bertwitter,
k2...aku baru wat bndalah nie
lau nak add la aku k :)
twitter.com/mirae_ok




22 comments:

f_aRa_aINa989 said...

haaa...mira dah pandai bertwitter ehhhh!!

+akufobia+ said...

haha.tak layan twitter.cinta blog only.keke.

nor_anifa said...

persahabatan x indah pun lau der yg tikam kwn sendiri sbb dendam or jelez..baik takyah ada kwn baik lagi bgs.

penaberkala said...

kawan kat alam maya camne? hak3

amirah said...

aina: xpandai..baru try ja

+akufobia+: pa2 pon blog best g

nor_anifa: yg tu bukan persahabatan lau tikan blkg kwn, leh jd permusuhan..bek xyah

penaberkala: kat alam maya complicated skit, kita xkenal sgt.

cimon said...

hati kenal kawan...

bile hati tidak ragu2-itu lah kawan!

hehe(^v^)

amirah said...

cimon: 'bila hati tidak ragu2 itulah kawan'..nice one :)

Fiq said...

erk... klu jadi kawan tanpa bertwitter leh x?=p

amirah said...

fiq: boleh, xperlu pon twitter2 ni, sj ja..hehe

PiDoT_OtAi said...

betol2 tu.. hehe boleh baca entry saya pasal kawan gak di http://otaikun.blogspot.com/2010/03/cerita-pasal-kawan.html

rossoneri said...

biasanya kalao kawan y kita dah rapat, kalo majuk pun xsampai sehari..susah la kalo nak terasa2.. kdg2 tu, kwn y kita baru kenallah, dia tulah kawan kita dunia akhirat,

Abby said...

very cute lar

amirah said...

pidot_otai: nice entri :)

amirah said...

rossoneri: tapi kdg2 kalau rapat pon bila tersalah ckp pasti terasa dan mgkin kesannya lebih mendalam,

biasanya kita kena kenal lama dgn seseorang utk mnjd rapat, baru dpt kenal hati budi

rossoneri said...

hehehe, kalau kamu kena macam sy kene, then u know lah...well, life still long..apa2 pun moga kamu xkene macam sy kene.. :D

amirah said...

rossoneri: oh sy pon hrp sy xkena mcm kamu w/pon sy xtahu ap yg kamu kena..
ap2 pon dunia ni selalu menguji kita
hrp kita semua tabah :)

btw, terima kasih

Anakkhas said...

so kita kawan lah ...selamat berkekalan eh.eh berkenalan

amirah said...

Anakkhas: salam perkenalan :)

PiDoT_OtAi said...

yang penting kena ikhlaskan hati dalam persahabatn.. so bila semua dah ikhlas, benda2 kecik ni takkan jejaskan persahabatan.. hehe long live with friendship.. frenship never end...

amirah said...

PiDot_OtAi: emm...btl gak, hati mau suci n ikhlas,,hehe
'frenship never end' :)

Natasha said...

nak...nak...nak jadi kwan mirae jugak

amirah said...

Natasha: jum2..:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails