Sunday, May 16, 2010

What a pity for the adults holding the title of 'cikgu' but not teaching with all their hearts

Fuh, penat menulis tajuk...panjang da, begitu juga dgn entri aku kali ni berjela-jela tapi ada kisah disebaliknya,jeng3x...

Jejaka tampan: buktikan ape kebaikan guru,tau nak marah pelajar, cubit ,rotan...huhu..cikgu memang jahat, sama mcm cikgu2 lain. saya benci cikgu.

Gadis merah: eh itu cikgu dulu, cikgu sekarang xleh wat mcm tu, anak sendiri boleh la buat anak orang xleh ma..

Jejaka tampan: macam mana pon cikgu2 tetap jahat!

Gadis merah: ok, cikgu memang jahat sampaikan anak murid dia sendiri boleh jadi engineer,berjaya dalam hidup

Jejaka tampan: itu dgn kehendak murid sendiri,cikgu2 skrg semua hipokrit, kerja kerana terpaksa, semua penipu!

Gadis merah: kalau kehendak sendiri xmungkin boleh berjaya. ingatla sikit jasa cikgu w/pon cikgu sekarang tak mcm dulu. ingatla cikgu awak dulu2.

Jejaka tampan: haha...kite xpenah belajar dengan cikgu pon

Gadis merah: yela tu

Jejaka tampan: dari kecik belajar sendiri, tak penah dngar ape cikgu cakap. semua ikut buku jer...

Gadis merah: awak memang genius dari kecik lagi. xyah belajar dunia akhirat...pakar la kiranya..

Jejaka tampan: kite benci cikgu..haha..macam mana pon cikgu2 boleh pergi mampos..semua penipu! susah nak dapat cikgu yang betul2 nak jadi cikgu

Gadis merah: betul tu, kalau jadi cikgu pon anak murid bukan nak hargai, lupa diri, lupa daratan..

Jejaka tampan: itu bukan salah anak murid, salah cikgu yg kerja xikhlas, anak murid memangla tak hargai, anak murid tu muda lagi, baru lagi dalam dunia ni, cikgu2 tunjuk contoh tak baik patut ke dihargai? pikir logik pon tau cikgu yang salah.

Gadis merah: ala bagus mana pon cikgu kalau murid lupa daratan xleh gak

Jejaka tampan: masalah nyer ade ke cikgu yang bagus..haha..pikir betul2, from the root who's fault? the kids or the adults? adults yg salah, kite membesar dgn contoh disekeliling kite, kalau adults acting like shit wat happen to the younger one's??

Gadis merah: memagla tapi tak fair la kalau adults rujuk pada cikgu saja, engineer pon adults gak kan..proses belajar ni melibatkan semua..bukan cikgu ja

Jejaka tampan: ok nak ckp psl engineer? engineer banyak makan rasuah, approved projek yg xpatut diapproved, then wat hapen?..orang mati, anak2 yang tgok mak bapak diorg engineer 'oh bapak dapat duit banyak sebabb buat cm gitu gini'..then bila diorg dh besar wat hapen?

Gadis merah: ala engineer macam awak kan baik..awak xkan buat mcm tu kan

Jejaka tampan: kt ada cara kt sendiri, engineer kat malaysia ni asyik gado sana sini, klcc contohnya, org kelantan pas duk blame engineer, engineer plak ckp diorg bodo. kenape?tau ape masalah nyer? the root itself..engineer kite xbelajar engineering cara Islam. sepatutnyer bangunan tu dibina cara mcm mana..
penah ke kt belajar dalam skola bende ni? kalo la cikgu2 ajar dari mula..tapi cikgu2 pon tak betul..

Gadis merah: kalau semua bnda nak harapkan cikgu xleh gak..pasal kehidupan kita kena la cari ilmu sendiri. tak semestinay menuntut kat cikgu sekolah ja..apa guna ibu bapa..

Jejaka tampan: kite nak tanye awak. ape sunber ilmu dalam dunia ni?ade 5 dalam Islam, jgn search kat google, just bgtau ikut sumber utama, 2 sumber utama ilmu..?

Gadis merah: al-Quran

Jejaka tampan: dengan?

Gadis merah: sunnah nabi

Jejaka tampan: ok kalo dh tau bgsla, so kalo awak tau ramai lagi yang tau, kenapa xnak ikut?kenapa cikgu2 xnak ikut? semua cakap pasal duniawi, penah pikir pasal akhirat? 
its depends on the student to decide but they are too young to decide...what a pity for the adults holding the title of 'cikgu' but not teaching with all their hearts...what a pity..

Gadis merah: betul gak apa yg awak cakap tapi xperlu la bergantung semuanya pada cikgu

Jejaka tampan: kenapa zaman Rasullullah dan zaman kegemilangan Islam byk nama tokoh2 ilmu ialah org Islam..penah ke cikgu2 kaji kenape..macam mana cara cikgu2 zaman kegemilangan Islam mengajar

Gadis merah: apala daya seorang cikgu nak mengajar semua ilmu tentang hidup pada setiap orang...semua orang main peranan bukan cikgu ja

Jejaka tampan: kenape tokoh2 zama dulu tau lebih daripada satu ilmu. kenape kt skang tau satu ilmu jer, kenape ibnu sina tau lebih drpd ilmu perubatan sahaja..cara cikgu2 dulu mengajar lain..ikhlas..barula pelajar2 dia rasa nak cari ilmu ...zaman Islam bole belajar 5 ilmu dalam satu masa skrg ni satu ilmu satu masa tapi tetap xmasuk.kenapa?ignorance?..why..kenapa pelajar jadi ignorance? sebab cikgu2 skrg ignorance...ignorance terhadap pelajar dia sendiri.

Gadis merah: ilmu ni banyak, xkanla semua cikgu kena belajar setiap ilmu.xsemestinya ilmu tu ada kat cikgu semata-mata. kita boleh ja tuntut ilmu dgn orang lain kan. kalau diri sendiri memang berniat nak menuntut ilmu, dia akan hargai setiap ilmu yg dia dapat.

Jejaka tampan: sedey betul jadi cikgu setakat utk dapat duit. tujuan cikgu utk guide pelajar 'yes correct'

Gadis merah: xkanla kalau gagal nak salahkan cikgu plak, tengok diri sendiri dulu

Jejaka tampan: tapikan cikgu skrg yg ignorance..keje kerana keje.mcm mana nak guide..budak2 kecik nak tgok diri sendiri dulu?masa sebelum pelajar tu akil baligh bole ker pikir sendiri, diorg hanya akan ikot contoh terdekat diorg. ibubapa n cikgu orang paling rapat masa umur diorg tu. ibubapa skrg jenis cerai berai, cikgu2 plak setakat amik kpli sebab takde keje, pastu keje xikhlas, ape jadi pada anak2 yang muda bila diorg membesar nanti?...hisap rokok hisap ganja, kalo yg berjaya pon tanpa didikan Islam yg betul, menghancurkan masa depan diorg sendiri


*Perbualan terhenti setakat tu, gadis merah malas nak layan bukan sebab apa cuma jejaka tampan sedang menghadapi konflik dgn diri sendiri, beliau dalam tekanan. Jejaka tampan tu merupakan seorang engineer. Sekadar kawan di alam maya, kenal melalui seorang teman jugak. Harap beliau tak baca blog ini. Terima kasih kerana menyedarkan sesuatu. Apa yang beliau cakap ada betulnya, cikgu2 sekarang kalau tak mengajar sepenuh hati, hanya menunggu duit gaji hujung bulan saja macam mana nak pikul tggjwb mendidik anak bangsa?..cuma pemikiran dia membanding zaman kegemilangan Islam dgn sekarang...bagiku, pendidikan beberapa dekad yg lepas pon dh byk sgt perbezaan inikan pula nak dibandingkan dgn zaman Islam dulu2...bakal2 guru masa kini perlu hadapi mentaliti budak2 zaman sekarang, itu cabaran besar. Semoga tabah dan bijak dalam mengharungi dunia pendidikan yang mencabar.

SELAMAT HARI GURU, TAK PERLU MENJADI LILIN, MEMBAKAR DIRI UNTUK BERKORBAN TAPI JADILAH BULAN YANG MEMANTULKAN CAHAYA DARI MATAHARI, MEMBERI CAHAYA DALAM KEGELAPAN. TERIMA KASIH CIKGU =)





20 comments:

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ said...

ade betol nya yang jejaka tampan tu cakap..sye rase cikgu zaman mak ayah kite dulu tu lebih berkualiti kalau nak dibandingkan ngan cikgu zaman sekarang...tapi nak salahkan dorang pon tak leh jugak...tengok lah sekarang ..bile anak kena rotan..mule lah mak bapak nak saman ckgu tu..nak belasah cikgu tu...haish...susah la macm ni...

f_aRa_aINa989 said...

cam pnah dgrje citerni??
=p
p/s: selamat hari guru cikgu mira, =)

NiZaM Limited said...

Teettt..
peratus pelajar cemerlang skrg semakin meningat drpd dulu..dlu cemerlang akidah dan ibadah. skrg cemerlang pelajaran dan sosial..ish2..
kalo nak bezekan dgn zmn dulu buleh..ape salahnye. kite amik la mane yg elok pd zaman dulu..bkn kite pg sepenuhnya cara kehidupan org dulu. back to basis, agama no 1. org ckp engineer tu mengeluh kuat, tp ape tindakan dia? nothing..just mumbling around salahkan org lain. ape salahnye dia pg jadi PM pastu btolkn tang mane pentdbiran kerajaan yg salah..ahaks..xdela, at least buat blog ke bg pendapat dan kesedaran kat org ramai. better camtu..=p

♥CIK SHA♥ said...

owh..isu ini agak sensitip la jgk..uhuk2..ape yang jejaka tampan tu ada betulnye..tapi kita tak bleh blame satu pihak je iaitu cikgu..budak2 skrg dah advance..bukan mcm budak dulu2..naif..

the main point is yourself..ke mana hala tuju kita..hargai jasa guru yang mendidik kita..tanpa mereka siapalah kita..takde pendidikan la agaknya..takde la yg dapat belajar tinggi2..jadi engineer jadi doktor..

guru terbaik adalah pengalaman hidup kita..siapa kita hari ini adalah kerana pengalaman yang kita kutip sepanjang kehidupan dan kita belajar menjadi yang terbaik..

p/s:like the last quote..(^_^)
hepi teacher's day...

rizputra7 said...

selamat hari guru....walaupon riz dulu budak nakal dalam sekolah tapi tak pernah salahkan cikgu...hehehehe..

ain fathihah said...

haha aku bersimpati sgt2 lah dgn jejaka tampan tu..

kesian betul dgn cara dia fikir..

moga ilmu yg dia dapat (yg dia kata atas usaha sniri) tu berkat dunia akhirat walaupun dia asyik duk maki cikgu-cikgu dia..

mybe dia ada bad experience dgn cikgu2 sekolah ni..2yg jadi pesimis macam tu..

salah cikgu ek..kenapa dia tak salahkan sistem terus?

salahkan lah sistem pendidikan di malaysia ni...lagi dia puas hati kot.

haha. nanti anak dia, suh dia ajar ABC, 123 n Alif Ba Ta sniri...pastu ajar sekali anak dia maki hamun cikgu...sapa cikgu anak dia? ayahnya lah. hehe.

maisyara Pot! Pot! said...

teringat ayah mai cakap.

murid2 sekarang lebih pandai daripada cikgu2. tak macam dulu.

hurm.. agak tak paham bila dgr ayah mai cakap mcm tu. bila mai tny kenapa, ayah mai suruh fikir sendiri. T___T

mimi said...

salam....
kak mimi ader hajat kat sini...
nak letak banner kat blog ini kalu tak keberatan bg tuan blog...itu pun kalau tuan punya izinkan..

nie alamat banner untuk header kak mimi

http://img185.imageshack.us/img185/522/mimipunyer.png
terima kasih

MuNsYi SaMa said...

part yang last2 yg diterangkan oleh JT tu betul. Tapi part awal2 yg die maki2 cikgu cakap boleh mampus sume tu sgt2 buat org bg 1st impression yg silap ttg ape yg die nk smpaikan.

Rase2 nye rasulullah suruh umat die maki2 cikgu ke? walaupun silap mane cikgu tu, hormat tu perlu. Menuntut ilmu dr buku tanpa bimbingan guru= berguru dgn syaitam. Kalau berjaya, mulelah nk bermegah sbb atas usaha sendiri. Pdhal kite sbg Muslim perlu tau yg kejayaan tu sume Allah yg bagi.

malas nk komen panjang2. mungkin JT stress agaknye. xpe. Semoga dia dapat erti sebenar Guru dan Ilmu yg die dpt smpai die jd engineer Allah smpaikan melalui guru jugak.walaupun sikit.

really hope he'll read this. Salam

soffya cik bulan said...

salam amirah,
lm tk berjenguk2 ye
tersedak juga bacaa entry ni..
walaupun ku hnya bakal cikgu, tapi menusuk hingga ke tulang sum2.t[p cikgu msti cool....haha
kalau hndk dijwab rsnya tk cukup ruangan komen ni, tp cukuplah sekadar kukatakan,
"lain padang lain belalang...."

setiap manusia itu tk sm...kenapa ia menjadi guru juga tk sm...bagaimana ia berbakti juga caranya pasti tk sm...:)

seimura said...

tak semua cikgu mengajar tak ikhlas dan hanya harap duit gaji je. ikhlas atau tidak antara guru dengan Allah. yang penting mereka juga telah menunaikan tanggungjawab mereka.

moralnya jika mahu jadi guru, jadilah guru kerana mencari keredhaan Allah. bukan kerana nama, gaji atau pangkat.

jane said...

nice one=)

cimon said...

rasenye murid skrg lg pandai dr cikgu2 nye...coz ade pakcik google/ internet

better tukar sistem pendidikan - utk relatekan ilmu dgn realiti - baru la para pelajar minat nak tau - lebih2 lg dengan isu2 semasa

besides perlunya pelajaran akhlak/adab yg mnyeluruh dlm subjek agama Islam yg skrg nie hanya fokus utk skor A dlm UPSR/PMR/SPM

keje cikgu nie secure - sume orang nak jd cikgu - sy pun - bgus laa ramai cikgu - mnyebar ilmu tu dpt pahala right? hehe (^v^)

Hafiz Ajmain said...

Rindu zaman sekolah :(

penaberkala said...

cikgu oh cikgu
insan mulia yg banyak berjasa
walau apapun, sy tetap syg cikgu2 saya

alhamdulillah, xpernah lg jumpa cikgu yg mengajar tidak sepenuh hati

apa yg berlaku, jgn salahkan guru dalam apa jua situasi
pucuk pangkalnya individu itu sendiri

SELAMAT HARI GURU kepada semua warga pendidik dan bakal menjadi pendidik

Muhammad Burn said...

citer btl ke ni

.Nurhan. said...

ini realiti.
itu saje komen yang mampu
haha
part jejaka tu
macam riak sgt je
takpatut,takpatut
tapi.. ape die cakap tu, ade benar nye
*jenis orang yang tamo kalah bile berdebate.

Zullism said...

salam....terus rasa tersentak,tersentap,semua jenis ter lar.....terkilan....

nak komen lebih-lebih pun malas kalau orang dah tak nak hargai guru macamtularr....
kat Malaysia ni ada lebih kurang dekat 400 ribu guru ....takkan larrr semua cikgu disalahkan....

:(

ASaDa RyutaRo said...

hohoho~ baru berkesempatan baca entry ni..

dak tu memberi tekanan secara menyeluruh. zaman sekarang, untuk meringankan beban mengajar, cikgu diberi pengkhususan..

kepada jejaka tampan tu, if nak belajar cara buat roti, jangan tanya pada si penggunting rambut..

usaha untuk belajar terletak pada diri kita. sejauh mana kemahuan n keupayaan kita untuk mencari ilmu. tiada had. pergilah mencari.

adanya kewujudan guru di sekolah bukan setakat mendidik, mereka juga yang menyedarkan kita akan kepentingan ilmu itu.

lahirnya kamu, tahukah kamu pentingnya ilmu?

'cikgu' bukanlah cikgu di sekolah saja, mak ayah yang mendidik di rumah juga cikgu. mereka juga guru.

tertarik dgn kata-kata seorang blogger hari tu, "guru biasa memberitahu, guru yg baik mengajar, guru yg cemerlang mendidik, guru yg unggul menjadi inspirasi."

pokoknya.. kembalilah kepada isi diri kita.. bila kita sudah mumayyis, sudah boleh berfikir baik dan buruknya sesuatu, pilihlah arah tujuan kita..

jangan salahkan orang lain..

amirah said...

Salam,
terima kasih atas segala komen kamu semua. Ada yang memberi komen membina. Aku bukan nak menyalahkan jejaka tampan tu cuma aku nak berkongsi kepada semua khususnya guru dan bakal guru bahawa tugas yang dipikul bukan sekadar mengajar tapi kena menyakinkan student dan mendidik mereka menjadi insan. Kalau sekadar mengajar tak ikhlas, masyarakat akan hilang kepercayaan.
Terima kasih, komen kamu semua sangat berharga =)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails